Antarctica se topeşte de două ori mai repede decât se credea

337

Partea de vest a Antarcticii se topeşte la un ritm de două ori mai rapid decât se credea până acum, arată un nou studiu, care avertizează asupra catastrofelor ce s-ar produce după creşterea nivelului mării, în toate oraşele de coastă, din SUA şi până în Japonia.

Temperatura medie anuală înregistrată la staţia meteo locală, Byrd, a înregistrat o creştere cu 2,4 grade Celsius din anii 1950, de trei ori cât media globală.

Vestul Antarcticii conţine destulă gheaţă pentru a creşte nivelul mării cu cel puţin 3,3 metri, dacă s-ar topi vreodată toată. Acest proces ar dura secole, dar chiar şi o topire modestă ar putea ameninţa zonele foarte joase şi oraşele de coastă, peste tot în lume.

„Chiar fără să genereze suficientă pierdere de masă în mod direct, topirea suprafeţelor va contribui la creşterea nivelului mării indirect, prin slăbirea straturilor de gheaţă care acum ţin pe loc curgerea naturală a gheţii în ocean," explică David Bromwich, profesor de geografie la Universitatea Ohio şi cercetător la staţia Byrd, conform Daily Mail.