Oamenii „miros” cu inima şi plămânii

28

Inima şi plămânii, precum şi alte organe interne, au capacitatea de a mirosi alimente şi băuturi, conform studiului prezentat la întâlnirea anuală a asociaţiei American Chemical Society, New Orleans.

Explicaţia acestei descoperiri este că receptorii olfactivi, despre care se credea că se găsesc doar în nas, au fost detectaţi şi în alte părţi ale corpului. Unul dintre oamenii de ştiinţă care a participat la acest studiu, Peter Schieberle, a declarat că „doar o mică parte din componentele odorizante şi cele care stimulează gustul sunt folosite de receptorii noştri din nas şi de pe limbă; cea mai mare parte a moleculelor se duc în stomac şi pot atinge fluxul sangvin şi, în cele din urmă, organele", notează Discovery News.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au izolat celule sangvine primare din mostre de sânge şi le-au expus la substanţe mirositoare din diferite alimente, pentru a vedea reacţia celulelor. Au constatat că acestea reacţionau la fel ca un „nas", fiind atrase de compuşii mirositori, demonstrând, în felul acesta, faptul că celulele sangvine prezintă receptori olfactivi.

Totodată, au descoperit că receptorii olfactivi se găsesc şi în inimă sau plămâni, sau în alte părţi ale corpului, ceea ce face posibil ca oamenii să „miroasă" cu ele, dar ca parte a unui întreg proces ce are loc în corp. Senzaţiile provocate de mâncare sau băutură sunt percepute de receptori şi procesate de creier într-o senzaţie generală asupra aromei la care oamenii se aşteaptă de la respectivul aliment. Dacă alimentul a trecut de bariera nasului, care selectează alimentele doar pe baza mirosului şi este înghiţit, intră în acţiune alţi receptori, care trimit informaţiile către creier.