Studiu: Carnea roşie dăunează inimii

151

S-a demonstrat: o substanţă chimică ce se găseşte în carnea roşie dăunează inimii, arată un studiu efectuat de oameni de ştiinţă, publicat în revista Nature Medicine.

Numeroase studii au arătat că a consuma în mod regulat carne roşie dăunează sănătăţii. Carnitina, substanţa care se află în această carne, este distrusă de nişte bacterii, iar acest lucru presupune o creştere a riscului de a suferi de boli cardiace.

Guvernul Marii Britanii le recomandă englezilor să nu consume mai mult de 70 g de carne roşie procesată pe zi. Grăsimile saturate pe care le conţine afectează inima; totuşi, ele nu se află în carne într-o cantitate atât de mare încât să producă bolile cardiovasculare, notează BBC.

Experimentele făcute de cercetătorii britanici au arătat că anumite bacterii care se află în intestin absorb carnitina, o transformă în gaz, care, la rândul lui, este transfomat de ficat într-o substanţă chimică numită TMAO. Această substanţă este asociată cu depunerile de grăsime pe vasele de sânge, care pot duce la boli de inimă şi chiar la deces.

Dr. Hazen de la Clinica Cleveland a declarat că această descoperire este relevantă mai ales pentru cei care nu erau convinşi că a mânca acest tip de carne în cantităţi excesive este dăunător. Nutriţioniştii au subliniat faptul că cea mai bună şi sănătoasă alimentaţie este cea mediteraneană, bazată pe consumul de fructe, legume, cereale integrale şi grăsimi mononesaturate.