OMS avertizează Europa: „Nu ne dorim să vedem ţări cu 90% obezi”

76

Cu toate că ne-am obişnuit ca obezitatea să fie o problemă spinoasă a Statelor Unite, epidemia s-a extins şi în Europa. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime dintre copii şi jumătate din populaţia adultă suferă din cauza kilogramelor în plus. Iar tendinţa prezintă un viitor sumbru: până în 2020, vor exista ţări cu 90% dintre locuitori obezi.

Un tânăr cu vârsta sub 16 ani este considerat obez dacă procentul de grăsime depăşeşte 20% din valoarea de referinţă pentru vârstă şi sex, iar peste 16 ani diagnosticul de obezitate presupune o masă grasă mai mare de 25% din greutatea corporală la băieţi şi peste 32% la fete, explică dr. Carmen Simona Coşoveanu. Această categorie nu mai reprezintă doar excepţii, ci o stare cu care europenii încep să se obişnuiască.

Cifrele cutremurătoare, dar şi tendinţa foarte îngrijorătoare din Europa au fost prezentate în cadrul Conferinţei ministeriale europene a OMS, care a avut loc între 4-5 iulie la Viena, consacrată nutriţiei şi bolilor netransmisibile.

Miniştrii europeni ai sănătăţii participanţi la acest eveniment au făcut apel la o largă mobilizare în lupta contra obezităţii şi a alimentaţiei dezechilibrate, deoarece acestea sunt răspunzătoare de apariţia multor boli netransmisibile severe: afecţiuni cardiovasculare, diabet, cancer.

Pericolul epidemiei nu se referă doar la costurile de sănătate şi suferinţă implicite, ci şi pe plan economic. Şase copii din zece, supraponderali înainte de pubertate, vor fi obezi la maturitate şi, „în absenţa unor măsuri, prevalenţa excesului ponderal va putea atinge 90% din populaţia unor ţări, în perspectiva anilor 2030", avertizează Biroul European al OMS. Pentru aceşti suferinzi, cheltuielile pe care le vor suporta ţările de origine sunt între 2% şi 7% din cheltuielile destinate îngrijirii sănătăţii, la care se adaugă costurile indirecte, mai mari, legate de scăderea productivităţii.

De aceea, intervenţia la nivel înalt reflectă o preocupare crescândă. În prezent, din cele 50 de state europene, în 46 prevalenţa obezităţii este de peste 50%, în timp ce în doar 11 state aceasta este sub 20% (între care Italia, Franţa, Danemarca şi România). În schimb, România stă foarte prost la capitolul obezitate infantilă: se estimează că un copil din patru este supraponderal sau obez.

De altfel, măsurile europene nu au fost foarte hotărâte până acum. Numai 33 de state din 50 au implementat măsuri clare cu privire la comercializarea şi promovarea produselor cu un conţinut ridicat de grăsimi, sare şi zahăr, în timp ce 30 au luat o poziţie fermă pentru reducerea consumului de sare, arată raportul.

Mulţi psihologi europeni, prezenţi la conferinţă, au avertizat asupra amplorii obezităţii la copii, pe fondul alimentaţiei dezechilibrate şi a abuzului de fast-food. Pentru stoparea acestui fenomen, mulţi medici şi psihologi sunt de părere că avem nevoie urgentă de un program transnaţional destinat prevenţiei obezităţii infantile, care să includă şi domeniile care până acum au fost lăsate pe un plan secundar: preţuri mai mari pentru produsele nesănătoase, etichetarea corectă şi reducerea sării şi zahărului din majoritatea produselor aflate pe piaţa europeană.