Un supliment antioxidant „anulează” efectele benefice ale exerciţiilor fizice

303

Deşi se crede că resveratrolul poate ajuta la menţinerea sănătăţii inimii şi are proprietăţi anti-îmbătrânire, acest antioxidant ar putea micşora efectele benefice ale exerciţiilor fizice, arată un studiu restrâns de cercetători danezi, informează The Atlantic.

Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga a evaluat mai mulţi parametri cardiovasculari ai unui eşantion de 27 de bărbaţi cu vârste de peste 65 de ani, sănătoşi, dar inactivi fizic. Ei au participat timp de opt săptămâni la un program intensiv de fitness (CrossFit) şi anterenamente în circuit. O parte dintre voluntari au primit 250 de grame de resveratrol, iar ceilalţi au luat un medicament placebo.

Rezultatele studiului au arătat o creştere cu până la 45% mai mare în absorbţia maximă de oxigen în cazul grupului care a primit un placebo. De asemenea, participanţii din acest grup au experimentat şi o scădere a tensiunii arteriale, în timp ce voluntarii care au primit resveratrol nu. În schimb, în cazul celor care au luat acest antioxidant nu s-au înregistrat efecte pozitive asupra colesterolului şi trigliceridelor, spre deosebire de ceilalţi.

Studiul publicat în The Journal of Physiology arată că efectele resveratrolului pot conduce la anularea efectelor benefice aduse de practicarea activităţilor fizice în cazul bărbaţilor în vârstă.

Resveratrol este un compus pe care îl conţin anumite fructe (precum strugurii), iar studiile pe animale au ajuns la concluzia că această substanţă poate ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi mărirea speranţei de viaţă.