OMS: România, fruntașă în topul UE al incidenţei bolilor cu transmitere sexuală

133

România se află între primele 10 state europene cu cea mai crescută incidenţă a infecţiilor cu transmitere sexuală, cu un milion de cazuri de persoane infectate, notează Agerpres.

Cu toate acestea, în comparaţie cu media UE şi media regiunii, în cazul bolilor precum sifilisul sau gonoreea, România a înregistrat o scădere a cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală (ITS), iar tendinţa se află în continuare în scădere, a declarat pentru Agerpres dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România. Datele sunt confirmate şi de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, conf. dr. Alexandru Rafila, care a declarat că cele 12.000 de cazuri de sifilis înregistrate în 2002 s-au redus în 2011 la 2.209.

La nivel mondial, situaţia arată o creştere a incidenţei ITS, cu aproximativ 340 de milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia şi Tricomonas, în rândul persoanelor cu vârste între 15 şi 49 de ani, de ambele sexe, susţine dr. Olsavszky. Totuşi, cifrele s-ar putea să nu reflecte situaţia reală, adaugă acesta, pentru că în multe ţări supravegherea epidemiologică este ori slab finanţată, ori este neglijată.

OMS recomandă ţărilor membre UE să aplice Strategia Globală OMS pentru Prevenirea și Controlul ITS. Potrivit acesteia, este necesară promovarea unui comportament sexual responsabil pentru protejarea şi educarea populaţiei spre apelarea la serviciile medicale, dar şi de campanii de promovare a protejării în timpul actului sexual prin folosirea prezervativului, integrarea intervenţiilor şi activităţilor de control pentru ITS în asistenţa primară şi la nivelul serviciilor de sănătate a reproducerii (de la stat şi de la privat) şi intervenţii specifice în rândul populaţiilor care prezintă un risc crescut, notează responsabilul OMS.