OMS: Scădere semnificativă a ratei mortalităţii provocată de malarie

162

Numărul deceselor cauzate de malarie a scăzut la nivel mondial cu până la 45%, în intervalul 2000-2012, lucru care se traduce prin salvarea a 3,3 milioane de vieţi omenești, potrivit Raportului Mondial pentru Malarie 2013, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Eforturile depuse în lupta împotriva malariei în cele 102 ţări incluse în raport au contribuit la reducerea ratei de deces în rândul copiilor sub cinci ani cu până la 51%. La nivel global, pe parcursul celor 12 ani, rata incidenţei malariei a fost diminuată cu 29%, iar în Africa, cu până la 31%. Dacă progresele vor continua cu aceeași intensitate, până în 2015 rata la nivel mondial a deceselor cauzate de malarie ar putea fi redusă cu 56% per total și cu 63% în rândul copiilor sub cinci ani.

„Acest progres remarcabil nu este un motiv de automulţumire: numerele totale de cazuri de malarie și decese nu au scăzut la fel de repede pe cât era posibil. Faptul că atât de mulţi oameni sunt infectaţi și mor din cauza mușcăturilor de ţânţari este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului al XXI-lea", a declarat dr. Margaret Chan, directorul general al OMS.

Anul trecut au fost înregistrate circa 207 milioane de cazuri de malarie, iar majoritatea au fost semnalate pe teritoriul Africii, aproximativ 80%. La nivel global, malaria a ucis în 2012 în jur de 627.000 de persoane. Tototdată, estimările arată că circa 3,4 miliarde de oameni sunt expuși riscului de a contracta boala, cei mai mulţi dintre aceștia locuind în regiunile Africii și Asiei de sud-est.

Eforturile și progresul în lupta împotriva malariei sunt însă ameninţate de câteva probleme. Una dintre acestea este creșterea rezistenţei virusului la tratamentul cu artemisinin, problemă semnalată în patru ţări din regiunea de sud-est a Asiei. De asemenea, alte 64 de ţări se confruntă cu o creștere a rezistenţei ţânţarilor la insecticide. Nu în ultimul rând, reducerea fondurilor alocate misiunii în 2011-2012 a condus la micșorarea progreselor înregistrate, sublinia Ray Chambers, trimisul special pe problema malariei al secretarului general ONU, scrie Reuters. „Cea mai mare ameninţare pentru viitor nu este biologică, ci financiară. Înseamnă să nu avem suficienţi bani pentru a fi cu un pas înainte", punctează dr. Robert Newman, directorul Programului Global pentru Malarie al OMS.