Unele cutremure mari „lipsesc” din rapoarte

78

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că este posibil ca rapoartele de specialitate să fi omis includerea unor cutremure mari, precum cel care a lovit Japonia în anul 2011, dat fiind faptul că sistemul de măsurare a intensităţii cutremurelor nu era la fel de performant la 1900 (când s-a început raportarea), cum este astăzi.

Cercetătorii susţin că jumătate din cutremurele cu magnitudine peste 8,5 grade, care au avut loc în secolul al XIX-lea, nu au fost înregistrate în rapoarte. Studiile lor, prezentate în cadrul întâlnirii American Geophysical Union Fall din San Francisco, subliniază faptul că sunt consemnate prea puţine cutremure mari în secolul al XIX-lea, motiv pentru care ei cred că „lipsesc" din rapoarte, notează BBC.

Cutremurele cu magnitudine de 8,5 sau mai mari sunt extrem de periculoase, din cauza distrugerilor pe care le provoacă. Astfel de cutremure au fost înregistrate în anul 2004, în oceanul Indian, cutremur care a provocat un tsunami, cutremurul din anul 2010, din Chile, şi cel din anul 2011, în Japonia.

Seismometrele au fost inventate în jurul anului 1900, moment în care cutremurele au început să fie înregistrate. Oamenii de ştiinţă au analizat documentele pe care le-au avut la dispoziţie pentru a determina ce cutremure au avut loc în ultimele secole, dar au ajuns la concluzia că cele mai mari nu au fost consemnate. O altă posibilitate este ca acestea să nu fi fost încadrate la magnitudinea corectă. Spre exemplu, se credea că seismul care a zguduit Kamchatka, Rusia, în anul 1841, avea magnitudinea de 8,3, dar acum, dr. Hough crede că acesta ar fi avut magnitudinea de 9,2.

Cercetătorii intuiesc că, analizând cutremurele care au avut loc în trecut, ar putea prezice locul şi momentul în care vor avea loc altele. Ei au creat o bază de date a cutremurelor care au avut loc între anii 1000 şi 1900. Dr. Roger Musson, de la British Geological Survey, declara că această bază de date poate fi folosită drept avertisment pentru viitor. Spre exemplu, el spune că în secolul al IX-lea a avut loc un cutremur asemănător cu cel din Fukushima, care a provocat acel tsunami, în acelaşi loc. De asemenea, în secolul al XVIII-lea a avut loc un cutremur în Haiti, asemănător cu cel care a avut loc, tot acolo, în anul 2010.