Operaţiile chirurgicale, în pericol din cauza „superbacteriilor”

7

Experţii medicali avertizează că rezistenţa bacteriilor la antibiotice ar putea face ca până și operaţiile chirurgicale de rutină să devină foarte periculoase, în doar câteva zeci de ani.

Într-un articol pentru jurnalul de specialitate The Lancet, experţi de top avertizează că medicina modernă este pe cale să se întoarcă în Evul Mediu, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de infecţii devin rezistente la cele mai puternice antibiotice.

Din 1987 nu s-a mai descoperit nicio clasă nouă de antibiotice, în timp ce noi infecţii apar aproape anual. Experţii care scriu în The Lancet spun că „de puţine ori a avut medicina modernă de înfruntat un asemenea pericol. Fără antibiotice, tratamente de la operaţii minore până la transplanturi majore ar deveni imposibile, iar costurile medicale ar crește în încercarea de a găsi noi antibiotice, mai scumpe. Rata mortalităţii cauzată de infecţii în ţările dezvoltate s-ar putea întoarce la cea de la începutul secolului al XX-lea".

Cauzele care au dus la rezistenţa la antibiotice sunt complexe și se bazează pe acţiunile omului la toate nivelurile societăţii. Antibioticele se folosesc în mod uzual în agricultură și la injectarea animalelor pentru consum. Pe lângă asta, mulţi medici prescriu antibiotice pentru cele mai slabe răceli, iar unii farmaciști le vând pe sub tejghea. Infecţiile cu gonoreea și E.coli sunt cele mai întâlnite și dintre cele mai rezistente la antibiotice.

„Dacă nu se iau măsuri coordonate la nivel mondial pentru a îmbunătăţi controlul asupra antibioticelor și felul în care se prescriu și se administrează, vom asista la o înapoiere inimaginabilă din punct de vedere medical, social și economic", citează Daily Mail.