Paralizia totală sau parţială ar putea fi vindecată

248

Un studiu apărut joi în revista Science reprezintă un pas important în conceperea unor metode noi de tratament contra paraliziei, au anunţat cercetătorii de la Universitatea din Zurich.

Cercetătorii au făcut neuro-reeducare pe mai mulţi şoareci, astfel că timp de două săptămâni le-au injectat un cocktail de substanţe ce au înlocuit neutrotransmiţătorii secretaţi în mod normal de organismele sănătoase, substanţe ce au reuşit cu succes să stimuleze neuronii.

Apoi, folosind un harnaşament robotizat, şoarecii au reuşit într-un timp destul de scurt să alerge, să urce treptele unor scări şi să evite obstacole. Succesul este determinat de faptul că această stimulare chimică emite impulsuri electrice continue prin fibrele nervoase către neuronii activaţi de cocktailul chimic cu neurotransmiţători, iar acei neuroni controlează mişcarea picioarelor.

Cu toate că rezultatele experimentului sunt uimitoare, oamenii de ştiinţă nu sunt deocamdată siguri că metoda ar putea fi utilizată cu succes şi în cazul paraliziilor parţiale sau totale la oameni. În mod cert, însă, reuşita în ceea ce priveşte regenerarea nervilor ar putea conduce la conceperea unor metode noi de tratament contra paraliziei.