Pepsi conţine un nivel îngrijorător de carcinogeni

218

Chiar dacă PepsiCo Inc. a schimbat reţeta pentru renumita sa băutură carbogazoasă Pepsi, în compoziţia sa încă există un nivel îngrijorător de carcinogeni provenit de la colorantul caramel, susţine o organizaţie ecologistă americană – Centrul pentru Sănătatea Mediului, informează Associated Press.

Substanţa periculoasă se numeşte 4-methylimidazol (4-Mel), care se poate găsi în cantităţi minime în multe produse alimentare, pentru că se formează în timpul procesului de gătire.

Atât compania Pepsi, cât şi Coca-Cola au declarat în martie că îşi vor schimba reţeta pentru băuturile reprezentative, în SUA. Decizia vine după ce California a adoptat o lege care prevede inscripţionarea ambalajelor băuturilor cu un avertisment care să sublinieze pericolul de dezvoltare a cancerului, în cazul în care aceste produse depăşesc un anumit nivel de carcinogeni. În urma testelor de laborator efectuate de Centrul pentru Sănătatea Mediului, aceste substanţe nu au fost găsite în produsele vândute în California. În schimb, toate cele 10 produse Pepsi testate, din afara Californiei, conţineau un nivel de carcinogeni chiar şi până la 8 ori mai mare faţă de standardele de siguranţă impuse de legea adoptată. Testele pe produsele din afara Californiei au arătat că 9 din 10 produse Coca Cola nu conţineau 4-Mel.

În acest sens, compania Pepsi notează că procesul de eliminare a substanţei carcinogene este în desfăşurare şi promite micşorarea nivelului de 4-Mel în Statele Unite, până în februarie anul viitor. Compania a anunţat că procesul se va desfăşura şi la nivel global, însă nu a specificat un termen limită în acest sens. Până în prezent însă, în California, procesul de reducere a 4-Mel a fost finalizat.

Substanţa 4-Mel a fost inclusă de California pe lista substanţelor carcinogene, în urma unui singur test de laborator, efectuat pe şoareci, susţine Asociaţia Americană pentru Băuturi, care notează că nu au fost realizate teste care să arate dacă substanţa provoacă efecte cancerigene asupra oamenilor.