Peste 70.000 de români înscrişi în programul naţional Stop Fumat

91

În fiecare zi, circa 90 de români mor din cauza fumatului, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 6 secunde din această cauză. Există însă și o veste bună, din cei 4,85 milioane de români care au fumat cu regularitate, 70.000 s-au înscris în programul naţional Stop Fumat, din 2007 până în prezent.

În fiecare zi circa 90 de români mor din cauza fumatului, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 6 secunde din această cauză. Există însă și o veste bună, din cei 4,85 milioane de români care au fumat cu regularitate, 70.000 s-au înscris în programul naţional Stop Fumat, din 2007 până în prezent.

Comparativ, numărul celor înscrişi în program nu este deloc mare, dar fiecare viaţă contează. De aceea, Institutul Marius Nasta, coordonator al programului naţional Stop Fumat, declară luna mai „luna renunţării la fumat”.

Conform Gândul, toţi cei care se înscriu în program în luna mai, prin accesarea site-ului www.stopfumat.eu sau prin apelarea Tel Verde Stop Fumat 0800878673, beneficiază de tratament şi consiliere psihologică gratuite.

Mai mult, pe 31 mai, începând cu ora 17.30, la Universitate, va avea loc un Manifest al celor care au renunţat la fumat, cu ajutorul Programului.

„Peste 70.000 de români şi-au dorit din tot sufletul să renunte la dependenţa de tutun şi s-au înscris în Program din 2007 până acum. În medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfârşitul tratamentului şi al consilierii psihologice de specialitate”, a declarat, pentru Gândul, dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la OMS.

Conform raportului Global Adult Tabacco Survey (GATS), lansat de Ministerul Sănătăţii, 96,3% dintre români sunt conştienţi de faptul că fumatul duce la apariţia bolilor grave, printre care cancerul pulmonar, accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord. Chiar și așa, unul din patru conaţionali este dependent de tutun. Totuşi cifrele sunt în scădere, faţă de anul 2003 sunt mai puţini români care fumează (27,5% faţă de 35,3%).