Poate consumul de alimente organice să scadă riscul de cancer?

316

De regulă, persoanele care consumă alimente ecologice sunt convinse că această alegere va fi reflectată într-o stare de sănătate optimă, iar pentru aceasta sunt dispuși să facă sacrificii financiare.

Un recent studiu francez publicat luni în JAMA Internal Medicine, care s-a derulat pe cinci ani și la care au participat 70.000 de adulţi, arată că sacrificiul s-ar putea să merite.

Cei care au mâncat produse ecologice, printre care fructe, legume, produse lactate, carne, dar și alte alimente organice, au înregistrat o scădere cu până la 25% a riscului incidenţei limfoamelor și în special a cancerelor de sân în postmenopauză. Aici ar trebui menţionat că termenii ,bio”, „eco”, „organic” definesc acelaşi lucru, produse realizate fără utilizarea substantelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul înconjurator, dar şi certificate de un organism autorizat. Diferenţele între termeni sunt lingvistice. De exemplu, în SUA şi în Canada se utilizează termenul „organic”, în spaţiul german – atât „eco”, cât şi „bio”, iar în Italia sau în Ungaria termenul folosit este de „bio”. În Romania, pe sigla de certificare scrie „Agricultură Ecologică”, cu prescurtarea „ae”, ne informează Agrointel.ro.

Amploarea gradului de protecţie asupra organismului i-a surprins pe autorii studiului. „Ne-am așteptat să găsim o scădere a riscurilor, dar procentul este unul foarte important”, a declarat Julia Baudry, autoarea principală a studiului și cercetătoare la Centrul de Cercetare în Epidemiologie și Statistică din Paris. Ea a subliniat că studiul nu demonstrează dincolo de dubiu că o alimentaţie organică determină o reducere a riscului de cancer, dar cu siguranţă este un indiciu în favoarea unei diete bazate pe alimente organice.

Experţii în nutriţie de la Universitatea Harvard au subliniat totuși că în acest studiu cercetătorii nu au testat nivelurile de reziduuri și de pesticide pentru a arăta expunerea participanţilor la studiu și este nevoie de mai multe studii pe termen lung pentru a confirma impactul asupra sănătăţii pe termen lung al unei alimentaţii ecologice faţă de una convenţională. „Din punct de vedere practic, rezultatele sunt încă preliminare și nu sunt suficiente pentru a schimba recomandările dietetice privind prevenirea cancerului”, a declarat dr. Frank B. Hu, președintele Departamentului de nutriţie de la Harvard. El a precizat că este important ca oamenii să mănânce mai multe fructe și legume, indiferent dacă produsele sunt organice sau nu, dacă doresc să prevină cancerul.

Societatea Americană pentru Cancer recomandă adoptarea unei alimentaţii sănătoase cu multe fructe și legume, cereale integrale în locul cerealelor rafinate, dar și limitarea consumului de carne roșie, carne procesată și alimente cu adaos de zahăr. Efectele adverse ale dietelor bogate în proteine animale, asocierea cărnii roșii și a celei procesate asupra riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer și afecţiuni cum ar fi obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială au fost raportate cu mai mult de un secol în urmă.

În cadrul unui alt studiu major, din 2014, asupra consumului de alimente ecologice, cercetătorii nu au putut evidenţia o asociere a consumului regulat cu scăderea incidenţei cancerelor, cu excepţia limfomului non-Hodgkin. Autorii acestui studiu, cunoscut sub numele de „Million Women”, au declarat la vremea aceea că femeile mai bogate și mai educate care au participat la studiu, deși aveau mai multe posibilităţi materiale de a achiziţiona alimente ecologice, se confruntau în același timp cu alţi factori de risc care creșteau probabilitatea apariţiei cancerului de sân, de exemplu un număr mai mic de nașteri și un consum mai ridicat de alcool.

Un reprezentant al Alianţei pentru Alimentaţie și Agricultură, un grup care încearcă să atenueze îngrijorările publicului din cauza pesticidelor, a declarat că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la riscurile apariţiei cancerului din cauza consumului de fructe și legume cultivate în mod convenţional. „Decenii de studii nutriţionale revizuite de oameni de știinţă au arătat că o alimentaţie bogată în fructe și legume previne boli precum cancerul și contribuie la creșterea speranţei de viaţă”, a declarat Teresa Thorne, director executiv al Alianţei pentru Alimentaţie și Agricultură.

Datele arată că alimentaţia vegetariană este asociată cu un risc mai scăzut de apariţie a obezităţii, a bolii coronariene, a hipertensiunii și a diabetului zaharat. Un regim vegetarian a fost asociat cu reducerea riscului de a dezvolta cancer mamar cu aproximativ 20%, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie. Un studiu recent arată că, dacă toată populaţia planetei ar deveni vegetariană, numărul deceselor anuale ar scădea cu 7,3 milioane, iar profesori de la Harvard subliniază că „în prezent, mâncarea pe bază de plante este recunoscută nu numai ca fiind suficientă din punct de vedere nutriţional, ci și ca modalitate de a reduce riscul pentru multe boli cronice”.