Premieră: o naștere în scanerul RMN

140

Spitalul Charité din Berlin a realizat o premieră mondială: o naștere filmată în întregime de un scaner cu rezonanţă magnetică. În scanerul „deschis” au intrat cu totul mama însărcinată și moașele, iar nașterea s-a desfășurat normal.

O echipă formată din obstetricieni, radiologi și ingineri din Berlin a construit primul scaner RMN „deschis". Aparatul permite ca mama să încapă cu totul în dispozitiv, alături de moașe, iar nașterea să aibă loc în condiţii normale. Anunţul a fost făcut marţi, de un purtător de cuvânt al spitalului berlinez.

O femeie din Germania a fost prima persoană care a născut în scanerul RMN. Aparatul s-a comportat conform așteptărilor, oferind imagini ale corpului mamei și ale mișcărilor copilului pe canalul de naștere până la momentul ieșirii acestuia în lume.

Ginecologul Ernst Beinder a spus că nașterea a decurs normal, iar aparatul a filmat toate mișcările și procesele care au avut loc în pântece. „Aceste imagini sunt fascinante și dovedesc din nou că fiecare naștere este un miracol în miniatură", a spus Beinder.

Nașterea filmată și anunţată ieri este punctul culminant al unui proiect desfășurat pe parcursul a doi ani. Noul aparat va permite cercetătorilor să studieze în detaliu mișcările copilului prin pelvis și canalul nașterii – chestiuni care au fost studiate și dezbătute îndelung. Unul dintre beneficii ar fi acela de a-i ajuta pe cercetători să înţeleagă de ce aproximativ 15% dintre femeile gravide au nevoie de operaţie cezariană întrucât copilul nu înaintează normal în canalul de naștere.

Scanerul RMN folosește magneţi foarte puternici pentru a magnetiza anumiţi atomi ai corpului. Aceștia devin detectabili undelor radio. Scanerele cu rezonanţă magnetică sunt considerate mai sigure decât aparatele cu raze X.