Primul pancreas artificial, testat cu succes

17

Un dispozitiv portabil, care funcţionează ca un pancreas artificial, a fost testat cu succes de cercetătorii de la Centre Hospitalier Universitaire (CHU) din oraşul francez Montpellier.

Cercetătorii de la Centrul de investigaţii clinice afiliat CHU, în colaborare cu universităţi americane şi italiene, au testat primul pancreas artificial autonom pe un pacient în vârstă de 54 de ani, informează lefigaro.fr.

.

„Pentru prima dată, am putut să-i permitem unui pacient să iasă din spital având instalat un pancreas artificial portabil, fără să fie nevoie să îl conectăm la un computer", a explicat profesorul Eric Renard, directorul departamentului de endocrinologie, diabetologie şi nutriţie de la CHU Montpellier, coordonatorul acestui studiu.

„Am folosit dispozitive care sunt deja comercializate pe piaţă: un senzor care se prezintă sub forma unui mic fir de păr inserat sub piele şi o pompă portabilă cu insulină ce are un mic tub fixat sub piele pentru a permite administrarea de insulină", a explicat Renard. Originalitatea dispozitivului constă în faptul că savanţii francezi au instalat un mini-computer într-un telefon inteligent, capabil să administreze funcţionarea întregului sistem.

Acesta sistem decide, în funcţie de măsurătorile furnizate de senzor, doza de insulină pe care pompa trebuie să o elibereze în organism. De exemplu, computerul este capabil, în cazul în care prevede o scădere a glicemiei, să emită un avertisment sonor în timpul somnului pacientului, pentru a-l trezi pe acesta, informează Mediafax.

Testele efectuate simultan la Montpellier şi în Padova i-au determinat pe savanţi să spere că un dispozitiv semi-automatizat ce poate fi utilizat şi pe timpul zilei ar putea să fie construit în viitorul foarte apropiat.

(Foto: Dreamstime)