Psoriazisul poate cauza alte probleme grave de sănătate

430

Cu cât psoriazisul afectează o porţiune mai mare a suprafeţei pielii, cu atât creşte riscul apariţiei altor probleme grave de sănătate, susţin cercetărorii americani, informează Reuters.

Persoanele care suferă de o formă severă de psoriazis, în care peste 10% din suprafaţa pielii a fost afectată, au de două ori mai multe şanse de a dezvolta probleme cardiovasculare, în raport cu cei care nu au fost afectaţi de această boală, explică cercetătorii la Şcoala de Medicină Perelman, din cadrul Universităţii Pennsylvania. De asemenea, pacienţii cu psoriazis sunt mult mai expuşi, printre altele, afecţiunilor cronice ale plămânilor, diabetului, problemelor la rinichi şi la încheieturi.

Oamenii de ştiinţă au analizat dosarele medicale a peste 9.000 de pacienţi britanici bolnavi de psoriazis. Dintre aceştia, jumătate aveau o fază uşoară, ce le afecta 3% din suprafaţa pielii, 36% se aflau într-un stadiu moderat al bolii, fiind afectată până la 10% din piele, iar 12% sufereau de psoriazis sever.

Rezultatele au arătat că persoanele care sufereau de o formă uşoară de psoriazis aveau cu 11% mai multe şanse de a dezvolta o afecţiune gravă, faţă de restul pacienţilor sănătoși, iar riscul a crescut până la 15% în cazul celor într-o fază moderată şi până la 35% în cazul celor cu o formă gravă.

Riscul de a dezvolta diabet a fost cu 22% mai mare în cazul pacienţilor cu o formă moderată de psoriazis, în raport cu cei care nu sufereau de această boală de piele, riscul crescând cu până la 32% în cazul pacienţilor într-un stadiu grav al psoriazisului. De asemenea, şansele de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare a crescut cu până la 39 de procente la pacienţii într-un stadiu moderat al bolii şi cu 87% în cazul celor cu o formă gravă a bolii.

În prezent, numai în SUA, circa 7,5 milioane de americani suferă de psoriazis, arată Academia Americană de Dermatologie. În România, aproximativ 4% din populaţie este afectată de această boală de piele, dar medicii sunt de părere că numărul real al cazurilor este mult mai mare, notează Bitpress. Rapoartele din 2010 arată că în acel an au fost înregistrate 8.000 de cazuri noi de psoriazis, iar pacienţii bolnavi sunt tot mai tineri – mulţi dintre ei nu au împlinit nici 20 de ani.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate JAMA Dermatology.