Rezultatele tomografiilor cerebrale diferă de la Mac la Windows

10

Se numește FreeSurfer și, potrivit unor cercetători germani, este unul dintre cele mai importante programe software de analiză a imaginilor medicale. Aceiași cercetători spun că FreeSurfer este și un program înșelător, care indică rezultate diferite, în funcţie de sistemul de operare pe care rulează. Oamenii de știinţă sunt îngrijoraţi de această descoperire.

Software-ul utilizat pentru analiza computerizată a tomografiilor cerebrale oferă rezultate în mod semnificativ diferite dacă este rulat pe un PC sau pe un computer Mac.

Cercetătorii au folosit software-ul pentru a analiza 30 de tomografii cerebrale și a măsura dimensiunile diferitelor structuri ale creierului. Ei au comparat rezultatele, observând, mai întâi, ce afișa software-ul instalat pe un computer care folosea Windows, apoi pe un computer care opera pe Macintosh, apoi pe alte computere, cu versiuni diferite de Mac OS.

Ce au descoperit a fost nu doar că există diferenţe între Windows și Mac, ci că programul dă rezultate diferite și de la o versiune de Mac OS la alta. Cercetătorii au observat că diferenţele variază și în funcţie de zona creierului care este analizată.

Oamenii de știinţă nu au putut identifica, pentru moment, cauzele discrepanţelor, relatează Daily Mail. Ei i-au sfătuit pe utilizatorii programului „să nu updateze software-ul sau sistemul de operare, ori să folosească tipuri diferite de staţii de lucru fără a repeta analiza."