Rosul unghiilor şi dependenţa de Internet, pe lista tulburărilor mentale

70

Asociaţia Americană de Psihiatrie a inclus rosul unghiilor pe lista tulburărilor mentale, în manualul pentru Diagnosticarea şi Tratarea Tulburărilor Mentale, ce va apărea la începutul anului următor.

Astfel, îngrijirea patologică a corpului şi, implicit, rosul unghiilor (onicofagia), intră în aceeaşi categorie cu tulburarea obsesiv compulsivă. În afară de onicofagie, între tulburările mentale incluse în manual se numără şi smulgerea părului (tricotilomania), dar şi lezarea necontrolată a pielii (dermatilomania).

Până recent, îngrijirea patologică făcea parte dintr-o categorie aparte de tulburări, dar devierea de la comportamentul normal de îngrijire va intra, de anul viitor, în aceeaşi categorie cu obsesia de a te spăla pe mâini sau de a aranja lucrurile într-o anumită ordine.

Onicofagia cronică sau rosul unghiilor poate provoca apariţia unor infecţii, din cauza rănilor sângerânde. Locul respectiv este predispus infecţiilor cu ciuperci, virusuri sau bacterii. În plus, umezeala permanentă a degetelor poate predispune la candidoză.

De asemenea, noul manual include şi dependenţa de Internet între bolile psihice, deoarece simptomele sunt asemănătoare cu cele ale altor dependenţe: retragere emoţională, lipsă de concentrare şi comportament agresiv în lipsa tehnologiei. În opinia medicilor intervievaţi de Russia Today, listarea dependenţei de Internet în acest manual aduce cu un pas mai aproape declararea dependenţei de Internet drept boală psihică.