Rusia luptă pentru a eradica fumatul în spaţiile publice

41

Autorităţile din Rusia intenţionează să interzică fumatul în spaţiile publice în speranţa de a înjumătăţi numărul de fumători în ţara cu cel mai mare număr de fumători din lume. Aproximativ 44 de milioane de ruşi sunt fumători, număr ce reprezintă o treime din populaţia totală a ţării. 

„Guvernul va examina până la sfârşitul lui octombrie un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii care prevede interzicerea fumatului în locurile publice", a anunţat premierul rus, Dmitri Medvedev,  într-o înregistrare video publicată pe blogul său.

Proiectul de lege, publicat deja pe site-ul guvernului, prevede creşterea taxelor asupra tutunului şi stabilirea unui preţ minim pe pachetul de ţigări, pentru a reduce numărul de decese din cauza consumului de nicotină cu 150.000 până la 200.000. 

Planurile sunt îndrăzneţe, guvernul urmărind o scădere la jumătate a numărului de decese. În fiecare an, aproape 400.000 de ruşi mor în fiecare an din cauza ţigărilor, adică aproape echivalentul unui oraş întreg care dispare de pe hartă din cauza tutunului.

În Rusia, un pachet de ţigări costă circa 40 de ruble (puţin peste un euro), iar fumatul este în prezent permis în restaurante şi baruri, un lucru care în alte ţări europene este interzis.