Papa se declară încrezător în redobândirea credinţei Europei

10

Europa își va redescoperi identitatea creștină, a declarat Papa Benedict al XVI-lea într-un interviu, deoarece „căutarea după Dumnezeu este profund înscrisă în sufletul fiecărui om și nu poate dispărea." Interviul Papei urmează să fie inclus într-un nou film, Clopotele Europei (Campane d'Europa), produs de Centrul de Televiziune al Vaticanului.

Filmul a fost difuzat luni de reţeaua italiană RAI, la scurt timp după ce Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace.

În timpul interviului Papa a subliniat necesitatea ca „Europa să-şi găsească propria identitate" în condiţiile în care astăzi, „Bătrânul Continent are două suflete". Potrivit Suveranului Pontif, unul dintre cele două „suflete" „este un motiv abstract, antiistoric, care doreşte să domine totul, deoarece se simte mai presus de toate culturile. Celălalt suflet rămâne ancorat în aceste rădăcini care au stat la originea acestei Europe, care a fost construită pe baza unor mari valori."

Sufletul originar al Europei ar fi, spune Papa, cel creștin. Acel spirit „deschis la tot ceea ce este rezonabil, a creat îndrăzneala raţiunii şi a libertăţii unei raţiuni critice".