Săpunul anti-malarie inventat de doi studenţi

29

Doi studenţi din Burkina Faso, Africa de Vest, au inventat un săpun care ar putea contribui la reducerea numărului de persoane infectate cu malarie, notează CNN.

Săpunul denumit Faso Soap a primit marele premiu de 25.000 de dolari, la ediţia din aprilie a Global Social Venture Competition, concurs destinat antreprenorilor care vor să contribuie la dezvoltarea societăţii prin ideile lor.

Malaria este o boală parazitară transmisă prin intermediul muşcăturilor de ţânţari infectaţi. În urma infectării, pacientul experimentează stări febrile puternice, frisoane, transpiraţii abundente şi senzaţie de frig. Graţie ingredientelor pe care le conţine, săpunul inventat de Moctar Dembele din Burkina Faso şi Gerard Niyondiko din Burundi, precum untul de shea, ulei esenţial de lemongrass şi alte ingrediente nedezvăluite, pielea capătă un miros care înlătură ţânţarii.

Unul dintre motivele pentru care studenţii au creat acest săpun este faptul că populaţia din ţara lor de provenienţă se zbate la limitele sărăciei, iar acest lucru îi împiedică să îşi asigure produsele necesare pentru a se proteja de înţepăturile de ţânţari, precum cremele speciale sau spray-urile protectoare, explică Niyondiko. Acest săpun este însă accesibil şi poate proteja împotriva insectelor care pot contamina cu malarie, fiind totodată util și în igiena personală.

James Logan, specialist în entomologie la Şcoala Londoneză pentru Igienă şi Medicină Tropicală, susţine că săpunul inventat de cei doi studenţi trebuie supus unor teste pentru a stabili dacă poate contribui la reducerea infectării cu malarie.

Africa este zona lumii cu cele mai mari probleme provocate de malarie, conform raportului din 2012 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aproximativ 90% dintre decesele survenite, la nivel mondial, din cauza acestei afecţiuni, sunt înregistrate aici. Jumătate din populaţia globală este expusă riscului infectării cu malarie. În general, regiunile care se zbat în sărăcie sunt cele mai afectate de această boală.