„Mareea se întoarce în America, iar americanii devin din ce în ce mai pro-viaţă”, susţine Catherine Glenn Foster, de la Americans United for Life, organizaţie care pledează pentru protejarea vieţii în toate etapele ei.
Deputaţii pro-viaţă luptă pentru a introduce o lege care să interzică avortul după 5 luni de sarcină, susţinând că din acest moment fătul este capabil să simtă durerea, potrivit dovezilor știinţifice.
„Le-aș solicita oponenţilor acestui proiect de lege să conteste faptul că anestezia este furnizată în mod obișnuit unui copil care se află intrauterin în a cincea lună, pentru a-l proteja de durere în cazul unei intervenţii chirurgicale care să-i salveze viaţa”, este provocarea lansată de senatorul Lindsey Graham.
Statele Unite fac parte dintr-un grup de 7 ţări care permit avortul și după 5 luni de sarcină (între care Coreea de Nord, China și Vietnamul), iar senatorul Graham speră că votarea legii intitulate „The Pain Capable Unborn Child Protection Act” va permite ţării sale să părăsească acest club, deși este conștientă de faptul că obţinerea voturilor necesare în Senat va fi dificilă.
Potrivit unui sondaj Marist efectuat în 2019, 66% dintre alegători sunt de acord ca proiectul de lege să fie votat.
Medicul Anthony Levantino a depus recent mărturie în faţa Subcomisiei pentru Constituţie și Justiţie Civilă, explicând cum decurge un avort efectuat în al doilea trimestru de sarcină. Clema Sopher, un instrument din oţel inoxidabil, folosită frecvent în întreruperea de sarcină, este concepută pentru a prinde și a sfărâma ţesuturile. În al doilea trimestru de sarcină, copilul se poate afla în orice poziţie în uterul mamei, așa că instrumentul va prinde orice nimerește și va zdrobi membrele, inima, plămânii sau coloana copilului, provocându-i dureri mari, spune medicul.
Tabăra care susţine dreptul femeii de a alege vine cu propriile argumente. Proiectul de lege nu este susţinut de știinţă și contravine Constituţiei, susţine senatorul democrat Richard Blumenthal, declarând că aceasta nu este decât o încercare de a diviza naţiunea în eforturile ei de a progresa.
Începând din această săptămână, Dakota de Nord a interzis procedurile de avort în al doilea trimestru de sarcină, alăturându-se astfel statelor Mississippi și Virginia de Vest. Deși femeile care recurg la avort nu vor fi pedepsite, medicii care întrerup sarcina ar putea primi pedepse de până la 5 ani de închisoare și 10.000 de dolari amendă, cu excepţia cazului în care avortul este justificat de o urgenţă medicală.
Proiectul de lege care interzice avortul după 20 de săptămâni ar putea fi adoptat și în alte state, unde este deocamdată în așteptare (Alabama, Arkansas, Kansas, Kentucky, Louisiana, Ohio, Oklahoma și Texas).
În Kentucky a intrat în vigoare o lege care cere ca medicii care efectuează avortul să le ofere femeilor ocazia de a asculta bătăile inimii copilului și de a vedea imagini ecografice ale acestuia, înainte de procedura avortului. Guvernatorul Matt Bevin a apreciat că ziua adoptării legii este una istorică, dovedind că statul se implică în protejarea vieţii umane.
Georgia ar putea adopta cea mai restrictivă lege în domeniul avortului, care să interzică procedura după primele 6 săptămâni de sarcină, cu excepţia urgenţelor medicale și a cazurilor de viol sau de incest care au fost raportate anterior poliţiei.
Aproximativ 50 de actori de la Hollywood au redactat o scrisoare deschisă, ameninţând că ar putea să mute industria filmului dincolo de graniţele Georgiei, în locuri „mai sigure pentru femei”, dacă legea va fi votată.
Este vorba de un act care ar restricţiona de fapt accesul multor femei la avort, susţine Kwajelyn Jackson, director executiv la Feminist Women’s Health Center din Atlanta. Un interval atât de scurt nu le oferă posibilitatea femeilor dezavantajate social și economic să obţină banii pentru avort sau să planifice o călătorie de sute de kilometri la un astfel de centru.
Măsura nu va reuși să oprească avortul, doar îl va muta într-un perimetru ilegal și primejdios, susţine Jackson, care conchide: „Nu vreau ca vieţile oamenilor să fie puse într-un pericol grav atunci când știm că există alternative complet sigure, care pot fi furnizate de profesioniștii din domeniul medical.”