Fumatul în timpul sarcinii poate creşte vulnerabilitatea copilului în faţa dependenţelor

108

Pe lângă faptul că fumatul în timpul sarcinii pune în pericol sănătatea fătului, expunerea la fumul de ţigară ar putea afecta buna dezvoltare a creierului, arată un studiu german, citat de publicaţia Time.

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Dresda s-au concentrat asupra activităţii creierului din zona striatumului ventral, despre care studiile anterioare pe animale au arătat căpoate să își reducă dimensiunile din cauza nicotinei.

La studiu au participat două grupuri de voluntari: 177 de tineri de 13-15 ani care au fost expuşi fumului de ţigară în perioada prenatală, şi alţi 177 de tineri ale căror mame nu au fumat în timpul sarcinii. Creierele acestora au fost scanate folosind tehnologia de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională (IRMf), în timp ce rezolvau sarcinile pe calculator, prin care cercetătorii puteau evalua rapiditatea procesării şi anticipării task-ului. Astfel, ei trebuiau să urmărească pe monitor unde apărea o anume imagine şi să apese butonul corespunzător poziţiei. Voluntarilor li s-a promis că vor fi recompensaţi pentru rapiditatea şi corectitudinea rezolvărilor.

Experimentul a arătat că participanţii care au fost expuşi fumului de ţigară în perioada prenatală au avut o activitate mai scăzută în această regiune a creierului, lucru observat prin timpul mai lung necesar pentru a răspunde sarcinii.

Astfel, capacitatea slabă de răspuns în zona striatumului ventral în cazul anticipării ar putea reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea de probleme legate de dependenţă mai târziu în cazul adolescenţilor, notează autorii studiului publicat în jurnalul JAMA Psychology.

Un fenomen similar ar putea apărea şi când vine vorba de dependenţe. În aceste cazuri, activitatea slabă a substanţelor chimice ale creierului implicate în semnalizarea satisfacţiei este ceea ce îi determină pe oameni să devină dependenţi de anumite substanţe sau comportamente, în căutarea stării de euforie.