Un dispozitiv pentru smartphone promite salvarea a mii de vieţi

206

Un grup de experţi a dezvoltat un dispozitiv accesibil care poate fi atașat unui smartphone și care poate contribui la detectarea persoanelor care suferă de preeclampsie, o afecţiune care ucide în fiecare zi 1.600 de femei și bebeluși.

Preeclampsia este o boală care afectează o parte din viitoarele mame. Aceasta se instalează în timpul sau după sarcină și conduce la creșterea tensiunii arteriale și dezvoltarea problemelor hepatice și renale la gravidă și scăderea oxigenării fătului. Estimările arată că pentru 76.000 de femei și peste 50.000 de mii de nou-născuţi sau fetuși, boala este fatală. „Mai mult de 99% din decese au loc în ţările în curs de dezvoltare – o problemă de justiţie socială”, a declarat unul dintre dezvoltatorii aplicaţiei, dr. Peter von Dadelszen, de la Universitatea din British Columbia (UBC).

Din dorinţa de a reduce numărul deceselor, experţii au creat The Phone Oximeter, un dispozitiv care folosește pulsoximetria pentru a evalua nivelul de oxigen din sânge. Acest device poate detecta riscul gravidelor de a suferi complicaţii din cuza hipertensiunii cu o acurateţe de 80%. De asemenea, poate fi folosit și în cazul persoanelor care suferă de pneumonie, pentru evaluarea scăderilor nivelului oxigenului.

Dispozitivul creat de compania canadiană LionsGate Technologies (LGTmedical) folosește un senzor de lumină care se poziţionează pe degetul pacientului și care este conectat la smartphone, prin intermediul mufei pentru căști. Preţul acestuia este de numai 40 de dolari, lucru care îl face mult mai accesibil decât dispozitivele folosite în prezent în acest scop. Testarea device-ului se va realiza în India, Pakistan, Nigeria și Mozambic, pe un eșantion de 80.000 de femei.

„Ceea ce face dispozitivul este să analizeze culoarea sângelui care trece prin deget. În cazul în care există un grad redus de albastru în sânge, atunci înseamnă că nu are suficient oxigen. Acest lucru este mult mai sensibil decât putem vedea de fapt cu ochiul liber”, a explicat unul dintre dezvoltatori, dr. Marl Ansermino, de la UBC, pentru Healthline.

„Prin inginieria inovatoare, am putut fi capabili să atingem puterea de calcul a smartphone-urilor pentru a produce sisteme medicale de monitorizare ieftine de calitate care pot fi utilizate la o scară largă în ţările cu resurse medii și scăzute”, a declarat dr. Guy Dumont, care a contribuit la crearea dispozitivului.

Foto: LGTmedical / captură YouTube