Simptome ale sclerozei multiple

1619

Scleroza multiplă este o boală care îţi afectează sistemul central nervos, cauzând dificultăţi de control muscular, tulburări ale vederii și de echilibru sau tulburări la nivelul funcţiilor mentale. Află care sunt indiciile apariţiei acestei afecţiuni. 

Scleroza multiplă este o boală care îţi afectează sistemul central nervos, cauzând dificultăţi de control muscular, tulburări ale vederii și de echilibru sau tulburări la nivelul funcţiilor mentale. Află care sunt indiciile apariţiei acestei afecţiuni.

Iată câteva simptome care ar putea indica scleroza multiplă, enunţate de publicaţia Health:

  1. Oboseala -deși acest simptom apare dintr-o mulţime de cauze, circa 80% dintre bolnavii de scleroză multiplă se confruntă cu starea de oboseală la un moment dat. Unii pacienţi însă declară că această oboseală „nu se compară cu nimic din ce au experimentat până atunci”, precizează dr. Rosalinda Kalb, vice-președintele Centrului de Resurse Profesionale de la Societatea Naţională pentru Scleroza Multiplă, din New York. Această stare de oboseală apare în fiecare zi și devine tot mai puternică pe parcursul zilei.
  2. Probleme în menţinerea echilibrului și în coordonarea mișcărilor – obiectele parcă alunecă mai ușor din mână și simţi o slăbiciune la nivelul membrelor. De asemenea, uneori poţi experimenta o insecuritate în propriile picioare și tendinţa de a cădea, lucru care apare dacă există leziuni la nivelul cerebelului, responsabil de echilibru.
  3. Ameţeli și stare de vertij -nu sunt printre cele mai des întâlnite simptome ale afecţiunii. Acestea îl obligă pe pacient să rămână întins până când senzaţia că lumea se învârte încetează, punctează dr. Kalb.
  4. Senzaţie de amorţeală – poate apărea la nivelul întregului corp, de la picioare și braţe si până la cap. Adesea, acest simptom este și cel care îl determină pe pacientul cu scleroză multiplă să meargă la consult.
  5. Disfuncţii cognitive – acestea afectează numai anumite regiuni, precum memoria pe termen lung sau scurt, ori abilitatea de procesare a informaţiei. Aceast simptom progresează încet, dar nu dispare. Circa 60% dintre persoanele care suferă de scleroză multiplă se confruntă cu disfuncţii cognitive.

Pe lista simptomelor care pot indica scleroza multiplă se află și senzaţia de furnicături, problemele de vedere, durerile (la nivelul picioarelor, al mâinilor sau al feţei), rigiditate sau contracţii musculare involuntare, disfuncţii ale vezicii urinare, constipaţie, disfuncţii sexuale, depresie, anxietate, schimbări emoţionale sau probleme în a vorbi sau a auzi.

Boala, care afectează creierul, măduva spinării și nervii optici, poate fi dificil de descoperit, durând chiar și câţiva zeci de ani, avertizează publicaţia Health. Testele efectuate de medici sunt cele mai eficiente în diagnosticarea acestei afecţiuni.