Siropul din dulciuri „hrăneşte” diabetul la nivel mondial

11

Ţările care folosesc cantităţi mari de sirop de porumb în industria alimentară au o incidenţă mai crescută a diabetului de tip 2, decât cele care consumă cantităţi mai mici, au aflat cercetătorii într-un nou studiu.

Dintre cele 48 de ţări care au intrat în studiu, incidenţa diabetului era de 8 procente în ţările consumatoare de acest tip de sirop şi 6,7 procente în celelalte. Conform profesorului Stanley Uijaszek, de la Universitatea Oxford, care a organizat studiul, aceste rezultate sugerează că siropul, extrem de bogat în fructuoză, este un factor de risc pentru acest tip de boală, care este şi cea mai întâlnită cauză de deces în prezent, conform Daily Mail.

Siropul de porumb se foloseşte ca îndulcitor în numeroase produse din industria alimentară, precum biscuiţi, îngheţată, sau băuturi energizante. Statele Unite sunt consumatoarele principale ale acestui îndulcitor, înregistrând un consum de 25 kg pentru fiecare persoană, pe an. Prin comparaţie, în Marea Britanie media este de 0,5 kg la fiecare persoană, pe an.

Criticii spun însă că acest studiu nu este relevant deoarece nu a trasat nicio relaţie cauzală între consumul acestui tip de sirop şi diabetul de tip 2, a cărui dezvoltare ţine şi de vârstă, etnie, istoria medicală a familiei, sedentarism şi obezitate.