A fost descoperită proteina care controlează îmbătrânirea

328

Pentru toţi aceia care speră că ar putea amâna instalarea bătrâneţii, cercetătorii de la Universitatea din Nottingham vin cu vești bune: au descoperit o proteină care pare să fie cauza îmbătrânirii.

Biochimiștii Lisa Chakrabarti și Amelia Pollard au remarcat prezenţa unei concentraţii ridicate de anhidrază carbonică în creierul șoarecilor în vârstă, dar și în creierul șoarecilor tineri care sufereau de degenerare timpurie, fapt ce a dat naștere la ipoteza că această proteină intervine în procesul de îmbătrânire.

În mod obișnuit, rolul principal al acestei proteine este de a menţine echilibrul acido-bazic în sânge și de a contribui la transportul dioxidului de carbon în ţesuturi.

Faptul că o concentraţie crescută de anhidrază carbonică poate accelera procesul de îmbătrânire a fost confirmat atunci când cercetătorii au alimentat proteina la nematode (grupa viermilor cilindrici), remarcând o scurtare a duratei de viaţă a acestora drept rezultat.

Cercetarea continuă cu încercarea de a detecta compuși chimici, numiţi inhibitori, care să fie capabili să reducă nivelul de anhidrază carbonică din mitocondrii, numite și „uzinele energetice ale celulelor”, pentru că transformă oxigenul în energie.

Cercetătorii cred că studiul ar putea fi util pentru conceperea medicamentelor care să frâneze efectele îmbătrânirii sau să oprească progresul bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer sau Parkinson.

Lisa Chakrabarti, coordonatoarea studiului, crede că identificarea rolului proteinei în procesul de îmbătrânire a celulei este incitantă și că există șanse de a stopa procesul de îmbătrânire sau chiar de a-i inversa semnele, pornind de la informaţiile descoperite în timpul cercetării. „În faţa noastră este un studiu simplu și este ciudat că nu a fost făcut niciodată”, punctează cercetătoarea.

Studiul celor doi biochimiști este promiţător, dar până la atingerea obiectivelor la care aspiră cercetătorii mai e cale lungă – cauzele degenerării celulare încă rămân neelucidate pe deplin în lumea știinţei, iar pentru aplicarea rezultatelor testului la oameni este nevoie de studii și de testări suplimentare.

Visul tinereţii fără bătrâneţe nu s-a născut în secolul nostru și e posibil să nu devină realitate acum nici măcar în linii generale. Dar într-o societate în care numărul bătrânilor e în continuă creștere, iar spaima de bătrâneţe e mai accentuată decât oricând, bântuind chiar și vârstele tinere, numărul studiilor care investighează încetinirea procesului de îmbătrânire e de așteptat să crească.

Pentru că, până la urmă, miza nu e doar eradicarea firelor albe sau a ridurilor adânci în care sucombă pielea, cât mai ales menţinerea organismului în parametrii corecţi pentru cât mai multă vreme. Așa cum spune Lisa Chakrabarti, „toată lumea îmbătrânește, dar nu e neapărată nevoie să ne descompunem în timpul acestui proces”.