Dieta mediteraneană este bună pentru sănătatea oaselor

188

Un nou studiu publicat în revista medicală Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism sugerează că o dietă mediteraneană, bogată în ulei de măsline este bună pentru sănătatea oaselor.

Un nou studiu publicat în revista medicală Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism sugerează că o dietă mediteraneană, bogată în ulei de măsline este bună pentru sănătatea oaselor.

Studii anterioare au descoperit că în bazinul Mediteranei sunt rate mai mici ale incidenţei osteoporozei, decât în restul Europei şi asta ar putea avea de a face cu dieta mediteraneană. Acest tip de dietă este bogată în fructe şi legume procesate cât mai puţin, nuci, seminţe, boabe, ulei de măsline şi peşte.

Studiul recent, realizat pe un număr de 127 de bărbaţi spanioli, consumatori a unei astfel de diete, a descoperit că o dietă bogată în ulei de măsline duce la un nivel mai crescut al proteinei numită osteocalcină, care este, după colagen, a doua proteină cu rol structural, componentă a ţesutului osos, fiind implicată în principal în procesul de mineralizare osoasă şi în homeostazia calciului.

„Aceeaşi dietă care este cunoscută pentru beneficiile asupra sistemului cardiovascular ar putea să ofere beneficii şi pentru sistemul osos," a declarat dr. David Katz, director al centrului de cercetare de la Universitatea Yale din SUA, conform ABCNews.

Cu toate acestea, dr. Beth Kitchin, care lucrează la Clinica de Osteoporoză Birmingham, Universitatea din Alabama, atrage atenţia asupra faptului că osteocalcina este doar un marker al stării de sănătate osoase, cu alte cuvinte, studiul de faţă nu analizează dacă dieta mediteraneană creşte densitatea osoasă sau scade riscul de fracturi. Dr. Katz este de acord, spunând că este un studiu pe termen scurt al markerilor biologici şi este mai mult de folos pentru formularea unor ipoteze, nu este un studiu al efectelor clinice.

Nutriţioniştii au atras atenţia că acest studiu nu ar trebui să submineze importanţa calciului şi vitaminei D pentru sănătatea osoasă, şi deci a produselor lactate.