Dieta mediteraneană nu protejează creierul, doar inima

147

În ciuda speranţelor că dieta mediteraneană ar fi la fel de benefică pentru creier cum este şi pentru inimă, un studiu realizat printre francezi a găsit puţine beneficii.

Lucrarea de cercetare, publicată în American Journal of Clinical Nutrition a cercetat stilurile de alimentaţie a participanţilor aflaţi la vârste mijlocii şi a măsurat şi performanţa cognitivă la vârsta de 65 de ani. Nu s-a găsit nicio conexiune între dieta mediteraneană şi performanţa cognitivă, scrie Reuters.

„Au făcut o treabă extrem de minuţioasă pentru a găsi ceva, dar nu au găsit nimic," spune Teresa Fung, profesor de nutriţie la Simmons College, din Boston, care nu a fost implicată în studiu.

Se sugerase că grăsimilie bune din acest tip de dieta ar putea ajuta creierul în mod direct, sau că faptul că dieta este caracterizată de o cantitate mică de grăsimi saturate şi o cantitate mare de fibre ar putea împiedica declinul cognitiv prin menţinerea vaselor de sânge curate.

Un studiu realizat pe oameni cu vârsta medie de 60 de ani chiar ajunsese la concluzia că cei care consumau o dietă mediteraneană erau mai puţin expuşi riscului de declin mental la vârsta lor. Cu toate astea, alte studii nu au identificat nicio legătură între această dietă şi declinul cognitiv natural. Dar niciun medic nu este împotriva acestei diete pentru că în mod sigur este legată de o stare bună a inimii.