Dietele yo-yo cresc riscul de boli cardiovasculare

72

Femeile în vârstă care doresc să slăbească sunt avertizate de către cercetătorii de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord, SUA, că ar putea face mai mult rău decât bine dacă nu reuşesc să îşi menţină noua greutate.

Studiul a relavat faptul că femeile cu vârste peste 50 de ani, care au reuşit să slăbească dar după aceea s-au îngrăşat la loc, au crescut riscul de a suferi de boli cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că tensiunea, colesterolul, trigliceridele şi zahărul din sânge s-au îmbunătăţit odată cu scăderea în greutatea, dar au revenit la nivelele iniţiale sau chiar mai crescute dacă kilogramele erau puse la loc, scrie Daily Mail.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 112 femei obeze, cu vârste de peste 50 de ani, pe durata a 15 luni. În primele cinci luni de zile participantele au fost încurajate să slăbească printr-o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice. Până la sfârşitul studiului încă, două treimi dintre femei puseseră la loc 70% din greutatea pe care reuşiseră să o dea jos în fază iniţială. Acest dezechilibru le-a lăsat într-o stare de sănătate mai precară decât înainte să slăbească.

Studiul a fost publicat în ediţia online a revistei de specialitate Journal of Gerontology: Medical Sciences.