4 ingrediente periculoase care se găsesc în produsele cosmetice

1380

În fiecare zi folosim produse cosmetice şi de îngrijire a corpului, fară să ştim cât de periculoase sunt unele dintre acestea pentru sănătatea noastră. Cât de multă atenţie ai acordat listei de ingrediente de pe flaconul de şampon, spumă de ras, parfum, deodorant, ruj, cremă de faţă sau chiar pastă de dinţi?

De la iritaţii ale pielii, la acnee, reacţii alergice şi până la afecţini renale, hepatice, pulmonare şi chiar efecte cancerigene – toate aceste afecţiuni pot fi cauzate de folosirea produselor cosmetice, fără consultarea în prealabil a listei de ingrediente şi fără a cunoaşte efectele adverse pe care acestea le au asupra organismului nostru.

Iată câteva ingrediente de care să te fereşti data viitoare când achiziţionezi produsele cosmetice:

1. PARABENII – sunt substanţe chimice cu rolul de a conserva produsul pe un termen mai lung. Îi găsim în şampoane, geluri de duş, fonduri de ten, mascara şi chiar în pasta de dinţi. În lista de ingrediente, ei apar sub denumirile de methylparaben, benzylparaben, propylparaben, butylparaben şi ethylparaben. De ce să te fereşti de aceste substanţe? Un studiu realizat în 2004, a demonstrat prezenţa parabenilor în tumorile la sân a 19 din 20 de femei care au participat la această cercetare, conform safecosmetics.org. Pe lângă aceasta, parabenii pot cauza disfuncţii endocrine sau iritaţii ale pielii.

2. PHTALATE (FTALAŢII) – sunt produşi chimici prezenţi în şampoane, săpunuri, oje sau fixative pentru păr, conform Administraţiei americane pentru Medicamente și Hrană (FDA). Astfel, îi recunoşti pe ambalajul produselor după denumirile de dibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP) şi diethylphthalate (DEP). Studiile arată că această substanţă este responsabilă de infertilitate la femei şi de scăderea calităţii spermei la bărbaţi, dar şi de anomalii genitale la nou-născuţi.

3. FORMALDEHYDE (FORMALDEHIDE) şi conservaţi care eliberează Formaldehyde – împiedică formarea de bacterii în produsele pe bază de apă, dar pot avea efecte devastatoare asupra organismului uman. Unde găseşti acest ingredient? În oja colorată, dar și în lacul transparent pentru unghii, în gelurile pentru păr, în săpunuri şi şampoane. Safecosmetics.org atrage atenţia asupra faptului că pe unele etichete nu este trecut acest ingredient ca atare. Produsele pot conţine, însă, substanţe care eliberează formaldehyde, precum: diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol şi sodium hydroxylmethylglycinate, conform EWG SkinDeep Cosmetic Database . Mai mult, aflăm că această substanţă a fost declarată „cancerigenă pentru oameni” de către Agenţia Internaţională de Cercetare în Domeniul Substanţelor Carcinogene (IARC).

4. TRICLOSAN – îl găsim în săpunuri antibacteriene, deodorante şi chiar în pasta de dinţi. Deşi FDA nu îl clasifică drept un ingredient extrem de periculos pentru organismul uman, trebuie reţinut faptul că studiile efectuate pe animale au demonstrat că această substanţă poate deregla echilibrul hormonal. Alte studii au arătat că triclosanul poate avea ca efect creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice.

Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele din produsele cosmetice pe care le folosim în rutina zilnică şi care ne pot afecta organismul. Lista este, însă, mult mai amplă şi urmează să adăugăm la aceasta alte ingrediente nocive sănătăţii noastre.

Până atunci, poţi face următorul test: ia primul produs cosmetic pe care îl ai la îndemână şi studiază eticheta cu ingredientele pe care le conţine. Câte dintre substanţele de mai sus se regăsesc printre acestea?