Modelul Cameron Russell despre faţa nemachiată a industriei fashion

1783

„A spune că vrei să te faci model când vei creşte, e ca şi cum ai spune că vrei să câştigi la loterie când te faci mare. E în afara controlului tău, şi e ceva grozav - dar nu e o carieră pe care să o construieşti." Cuvintele îi aparţi lui Cameron Russell, un model american care recunoaşte că a câştigat „loteria genetică", dar care vrea să fie mai mult decât „o faţă drăguţă".

În 2012 Russell a fost invitată să împartă scena unui eveniment TED din Washington DC împreună cu fostul secretar de stat american Colin Powell şi alţi vorbitori de calibru: oameni de ştiinţă, economişti sau consilieri politici. Totul sub tema „Be Fearless” (Fii neînfricat). Pentru Cameron Russell „a fi neînfricat înseamnă a fi sincer”, a mărturisit modelul în debutul prezentării ei despre viaţa reală a unui model.

„Imaginea e un lucru grăitor, dar şi superficial. Tocmai am transformat modul în care mă percepeţi, în şase secunde,” a spus modelul, în introducerea prezentării TED, după ce şi-a schimbat vestimentaţia, de la o rochie mini mulată, la o fustă midi asortată cu un pulover.

Russell este înaltă, suplă şi suficient de frumoasă cât să fi fost recrutată pentru a prezenta lenjerie intimă la defilări ale casei Victoria’s Secret. Modelul în vârstă de 25 de ani a lucrat şi pentru Chanel, Louis Vouiton, Prada, Oscar de la Renta, Armani şi alţii. Învăţată să pozeze cât se poate de seducător încă de la 16 ani, Russel a apărut în numeroase reviste de modă şi lucrează în prezent pentru una dintre cele mai mari companii internaţionale de modeling, Elite.

În ciuda succesului ei, sau poate tocmai datorită lui, Russell a înţeles câteva adevăruri dure despre industria modei şi are, prin urmare, motive să le sfătuiască pe tinere să nu îşi dorească cu tot dinadinsul să pătrundă în această lume.

Explorând teme precum discriminarea rasială (în 2007, numai 27 din cele 677 modele cu contract la săptămâna modei în New York erau de culoare; sub 4%), sau sexualizarea fetelor tinere, Russell construieşte imaginea unei industrii nedrepte şi nocive.” Unii oameni primesc beneficii, gratuit, doar pentru că arată bine. Însă alţii trebuie să plătească scump pentru că nu arată ‘bine’.”

Mărturisind că acum, după 10 ani de activitate în modeling, oamenii sunt sceptici cu privire la capacităţile ei intelectuale, atunci când le spune că a lucrat 10 ani ca model, prezentând lenjerie, Russell spune că le-ar întreba pe tinerele aspirante „Ai putea fi orice, de ce să fii model?”