Multimilionar, trăiește cu 100 de dolari pe lună

3906

„Simt că nu sunt banii mei, nu îmi aparţin. Eu sunt responsabil doar să am grijă de ei o vreme”, a declarat unul dintre cei mai cunoscuţi actori asiatici, Chow Yun-fat, cunoscut pentru stilul de viaţă frugal pe care îl cultivă, în ciuda averii impresionante de care dispune.

Chow, care a jucat în peste 120 de pelicule, inclusiv în seria „Piraţii din Caraibe”, nu are copii și provine dintr-o familie extrem de săracă. Acesta face economii și vrea să își doneze întreaga avere, de peste 700 de milioane de dolari. Soţia sa, Jasmine Tan, a afirmat că soţul ei reușește să trăiască atât de modest întrucât preferă să facă cumpărături de la tarabe, din pieţe și din magazinele de cartier. În plus, foarte rar își cumpără lucruri noi. De exemplu, soţia sa a povestit că, până de curând, actorul a folosit un telefon Nokia cu clapetă, pe care îl avea de 17 ani și la care a renunţat doar pentru că dispozitivul nu mai funcţiona. Mai mult, potrivit presei asiatice, femeia ar fi declarat că soţul ei reușește să cheltuie lunar până în 800 de dolari Hong Kong (echivalentul a 102 dolari americani), într-unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, cum este Hong Kongul.

Deseori văzut în mijloacele de transport în comun, îmbrăcat simplu cu haine și încălţăminte de câţiva dolari, Chow își dorește doar să fie fericit și să ducă o viaţă normală. Săptămâna trecută, în timp ce se afla în Taiwan pentru promovarea celui mai recent film al său, Proiectul Gutenberg, Chow a fost văzut călătorind cu metroul din Taipei şi alergând prin Da’an Forest Park. În timpul liber actorul nu se sfiește să facă muncă voluntară, să măture străzile din Hong Kong după vreun taifun sau să stea la coadă pentru a achiziţiona bilete la unul dintre filmele sale.

Mai sunt și alte exemple de oameni care, în ciuda averilor și a afacerilor impresionante pe care le conduc, preferă un stil de viaţă simplu. Amancio Ortega, om de afaceri spaniol, cunoscut mai ales pentru că deţine faimosul lanţ de magazine Zara, are o avere de 64,2 miliarde de dolari. Acesta are însă un stil de viaţă foarte modest, atât în ceea ce privește îmbrăcămintea, cât și apariţiile mondene. În viaţa sa a oferit doar 3 interviuri și nu îi place să se laude cu succesele sale. Provine dintr-o familie simplă, iar o parte din banii pe care îi deţine, îi folosește în scopuri caritabile. Deși și-ar putea permite achiziţia de proprietăţi luxoase, acesta preferă să locuiască împreună cu soţia sa într-o clădire de apartamente din La Coruna.

Un alt exemplu este Azim Premji, magnat indian, investitor și filantrop, adesea numit ţarul IT al Indiei, care a adoptat un nivel de trai mediu. Cu o avere estimată la 16,2 miliarde de dolari, el conduce o mașină second-hand Toyota, pe care o are de 10 ani, iar când zboară cu avionul alege clasa economică. Dar lucrul acesta nu înseamnă că nu poate fi generos. El oferă zeci de milioane de dolari organizaţiilor de caritate și a pus bazele unei universităţi și unei fundaţii pentru a genera mai multe locuri de muncă pentru indieni.

Modestia și simplitatea sunt însușiri care ne surprind la oamenii bogaţi și care îndeamnă totodată la introspecţie. Warren Buffett, președinte și CEO al companiei Berkshire Hathaway, încă locuiește în aceeași casă pe care a cumpărat-o cu 31.500 de dolari în 1958. Azim Premji, președintele Wipro Ltd., întotdeauna le reamintește angajaţilor să oprească luminile de la birou. Carlos Slim Helú, fondatorul companiei Grupo Carso, a locuit în aceeași casă peste 40 de ani.