Factorii obișnuiţi de stres „ar putea crește riscul dezvoltării demenţei”

217

Stresul acumulat în perioada de mijloc a vieţii, provocat de factori generali, precum divorţul, pierderea slujbei sau a soţului, ar putea crește riscul dezvoltării demenţei mai târziu în viaţă, în cazul femeilor, arată un studiu suedez citat de Live Science.

La studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg au participat 800 de femei suedeze. Acestea au fost întrebate dacă se confruntă cu 18 factori de stres, printre care abuzul de alcool, faptul că ele sau soţul lor și-au pierdut slujba ori că partenerul de viaţă sau o rudă suferă de tulburări mintale. De asemenea, pe întreaga durată a studiului, din 1968 și până în 2005, acestea au fost supuse periodic unor testări. Au fost folosite și informaţiile medicale ale subiecţilor și informaţiile obţinute prin examenele psihiatrice.

Într-o primă analiză a datelor adunate, cercetătorii au observat că 25% dintre participante au declarat că s-au confruntat cu cel puţin un factor de stres din listă, alte 23 de procente au experimentat doi factori de stres, în timp ce 30% dintre acestea au declarat că s-au confruntat cu trei factori de stres. Până la sfârșitul experimentului, 153 dintre subiecţi (adică 20%) au dezvoltat o formă de demenţă. Dintre aceștia, 104 au dezvoltat boala Alzheimer.

Factorii de stres au contribuit la creșterea riscului dezvoltării bolii Alzheimer cu circa 21 de procente și au mărit riscul de a avea orice alt tip de demenţă cu 15 procente. Rezultatele au rămas valabile chiar și după ce au fost luaţi în considerare alţi agenţi care ar putea spori șansele de dezvoltare a demenţei, precum fumatul, consumul de alcool sau cazuri de probleme mintale în familie.

Cercetătorii sunt de părere că acest fenomen se produce din cauza hormonilor de stres care afectează creierul, dar și întregul organism, influenţând nivelul glicemiei și al tensiunii arteriale, notează BBC. Ei susţin că sunt necesare studii ulterioare atât pentru a confirma rezultatele obţinute, dar și pentru a evalua efectele legăturii dintre factorii de stres și demenţă în cazul bărbaţilor.

Cu toate acestea, studiul are și câteva minusuri, care ar putea influenţa rezultatele, adaugă Live Science. Oamenii de știinţă nu au luat în calcul dacă participanţii au fost abuzaţi fizic, ori dacă au suferit de boli fizice grave.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul de specialitate BMJ Open.