Ce rol joacă somnul în apariţia certurilor în cuplu

1056

Unele conflicte care apar între partenerii cuplului ar putea fi cauzate de... slaba calitate a somnului sau de orele insuficiente de somn, susţin cercetătorii de la Universitatea din California, Berkley, notează Medical News Today.

Cercetarea americanilor a constat în două experimente la care au participat peste 100 de cupluri care erau împreună, în medie, de aproximativ doi ani. Participanţii au fost rugaţi să ofere informaţii referitoare la obiceiurile lor legate de somn. Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de depresie, anxietate şi alţi factori de stres, pentru a stabili dacă există vreo asociere între calitatea somnului şi conflictele apărute în cuplu.

Rezultatele primului experiment au arătat că o singură noapte în care calitatea somnului a fost scăzută poate contribui la apariţia certurilor în cuplu, chiar dacă participanţii au dormit bine în restul nopţilor, a declarat unul dintre cercetători, Serena Chen. La această etapă au participat 78 de persoane aflate într-o relaţie romantică. Acestea au trimis zilnic, timp de două săptămâni, rapoarte cu privire la calitatea somnului şi la nivelul de tensiune din cuplu.

Pentru cel de-al doilea experiment, au fost filmate 71 de cupluri în timp ce purtau o discuţie legată de o problemă a relaţiei cu partenerul. Toţi participanţii au oferit înainte informaţii legate de calitatea somnului din noaptea de dinaintea acestui experiment. La final, participanţii au fost rugaţi să evalueze atât propriile interacţiuni emoţionale din timpul discuţiei conflictuale, cât şi ale partenerului. În plus, trebuiau să evalueze dacă situaţia discutată a fost rezolvată sau nu. Rezultatele obţinute atât prin observaţie, cât şi din chestionarele completate de participanţi au arătat că acele persoane care nu s-au odihnit bine înaintea experimentului, dar şi partenerii acestora, au experimentat stări negative în timpul discuţiei, iar abilitatea de rezolvare a conflictelor şi de evaluare a stărilor emoţionale ale celuilalt au fost afectate de o noapte dormită prost.

Autorul studiului, Amie Gordon, studentă la doctorat în domeniul psihologiei, notează că acest studiu demonstrează cum acest factor, calitatea slabă a orelor dormite poate conduce la apariţia unor certuri „inutile şi dăunătoare” în cuplu. Mai mult, notează aceasta, „cuplurile care se ceartă sunt nefericite şi mai puţin sănătoase”, citează Medical News Today.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Social Psychological and Personality Science.