De ce persoanele optimiste fac faţă mai uşor stresului

192

În momentele stresante, optimiştii se descurcă mai bine decât pesimiştii, deoarece nivelul cortizolului (hormonul stresului) acestora nu creşte semnificativ în astfel de situaţii, arată rezultatele unui experiment restrâns efectuat de cercetătorii de la Universitatea Concordia, notează Huffington Post.

Experimentul s-a desfăşurat pe parcursul a şase ani, și a angrenat participarea a 135 de persoane cu vârste peste 60 de ani. Oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de salivă în 12 zile diferite, pe tot parcursul acestei perioade, de cinci ori pe zi. Acestea au fost folosite pentru a evalua nivelul de cortizol al participanţilor. În plus, voluntarii au fost rugaţi să evalueze dacă fac parte din categoria persoanelor optimiste sau pesimiste şi să răspundă la mai multe întrebări, legate de frecvenţa momentelor în care se simţeau stresaţi într-o zi sau cât de ridicat consideră că este nivelul de stres experimentat.

Pentru a observa modul în care valorile cortizolului au fluctuat în timpul experimentului, cercetătorii au comparat valorile obţinute în zilele în care au fost recoltate mostrele cu valoarea medie obţinută de-a lungul perioadei de studiu. Rezultatele au arătat că nivelul hormonului stresului rămâne mai stabil în cazul persoanelor optimiste care se confruntă cu un episod stresant. În cazul acestora a fost înregistrată o creştere mai puţin semnificativă a nivelului de cortizol în zilele stresante, comparativ cu media nivelului de stres întocmită, spre deosebire de pesimişti.

Unul dintre cercetătorii studiului, dr. Joelle Jobin, a declarat că pesimiştii „au probleme în a-şi reduce nivelul de cortizol" în acele momente în care experimentează episoade extrem de stresante, citează Huffington Post.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Health Psychology.