Efectele distructive ale privării de somn

848

Un somn bun ÅŸi o bună nutriÅ£ie sunt componente esenÅ£iale ale sănătăţii noastre. Privarea de somn provoacă tulburări de sănătate, deficit de atenÅ£ie, dureri, efecte care nu ne influenÅ£ează doar pe noi, ci pot afecta chiar È™i comunitatea în care trăim.

„SomnolenÅ£a din timpul zilei (provocată de problemele cu somnul, n.r.) poate provoca tulburări de atenÅ£ie, de memorie, de concentrare ÅŸi la accidente rutiere. ÃŽn plus, apneea (oprirea respiraÅ£iei) în somn este asociată cu scăderea saturaÅ£iei de oxigen, ceea ce poate duce la ateroscleroză, la boli cardiovasculare ÅŸi metabolice: diabet, dislipidemii ÅŸi, de asemenea, la disfuncÅ£ie erectilă”, explică pneumologul Oana Deleanu, specialist în somnologie de la Institutul „Marius Nasta” din BucureÅŸti.

37% de românii susţin că au dificultăţi în a adormi, iar 23% din ei se trezesc cel puţin o dată în timpul nopţii. Motivele trezitului din somn variază de la nevoile fiziologice (jumătate din respondenţi), schimbările de temperatură din timpul nopţii (22% prea cald, 16% prea frig), dar şi apariţia viselor sau coşmarurilor (aproape 30% din respondenţi).

„Mari lucruri se realizează în timp ce dormim”, scrie autorul american Wendell Berry, citat de Huffington Post. Somnul este o nevoie primordială a fiinÅ£ei umane, asigurând sănătate, bunădispoziÅ£ie È™i eficacitate. „Întreaga creaÅ£ie resimte nevoia de odihnă. ÃŽn scopul de a prospera, câmpurile trebuie să fie necultivate, animalele hibernează, chiar ziua se transformă în noapte”,notează ÅŸi Lynn Casteel Harper, pentru aceeaÅŸi publicaÅ£ie.

Surse: Huffingtonpost, Adevărul

Niciun articol afișat