Insomnia poate fi fatală bărbaţilor

93

Bărbaţii care experimentează simptome ale insomniei sunt predispuși riscului de a dezvolta boli cardiovasculare care pot fi chiar fatale susţin cercetătorii de la Harvard și de la Spitalul Brigham and Women într-un studiu publicat in jurnalul de specialitate Circulation.

Pentru a evalua impactul insomniei asupra sănătăţii, experţii au urmărit peste 23.000 de bărbaţi pe parcursul a șase ani, din 2004 până în 2010. În acest interval, peste 2.000 de participanţi au decedat.

Rezultatele interpretării datelor au arătat că indivizii care întâmpinau dificultăţi în a adormi aveau un risc cu 55% mai mare de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare, în raport cu cei care nu sufereau de insomnie, scrie NPR. Totodată, experţii au observat că această categorie de participanţi prezenta un risc cu până la 25 de procente mai mare de a muri, faţă de restul voluntarilor.

„Calitatea slabă a somnului influenţează funcţia endocrină care poate crește inflamaţia cronică și, totodată, poate schimba ritmul circadian", a declarat unul dintre autorii studiului, Xiang Gao, expert în epidemiologie la Harvard. Expertul punctează însă că, deși este foarte puternică, legătura descoperită trebuie demonstrată prin studii ulterioare. În acest sens, dr. Gao menţionează că următorul experiment ar trebui să adune și să urmărească participanţii într-un laborator special. În cazul studiului de faţă, experţii s-au bazat pe informaţiile oferite de voluntari, lucru care poate afecta precizia măsurătorilor.

De asemenea, cercetătorii au luat în calcul o serie de factori care pot influenţa riscul de deces, precum vârsta, diabetul sau depresia, însă există posibilitatea ca fenomenul să fie cauzat de alţi stimuli.

Cu toate acestea, dr. Gao punctează că este important ca pacienţii să ia măsuri pentru a-și îmbunătăţi calitatea somnului, indiferent de rezultatele cercetării.