Sportul reduce riscul de cancer mamar la menopauză

151

Femeile care fac exerciţii fizice în mod regulat sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta cancer mamar după intrarea la menopauză, comparativ cu femeile sedentare, informează un studiu.

Potrivit studiului, exerciţiile fizice reduc ţesutul adipos din organism, care de obicei este asociat cu un nivel ridicat de hormoni şi diverse substanţe cunoscute ca factori de creştere, care pot alimenta dezvoltarea tumorii.

De asemnea, sportul poate stimula sistemul imunitar să „ golească celulele dăunătoare de radicalii liberi" explică cercetătorul Lauren McCullough, de la Universitatea Carolina de Nord, potrivit Reuters.

În cadrul studiului au participat 1.500 de femei cu cancer la sân și 1.550 de femei fără această tumoare. Participantele au fost intervievate despre obiceiurile lor privind sportul, fumatul și consumul de alcool pe parcursul vieţii lor.

Cercetătorii au descoperit o legătură între sport şi riscul de cancer la sân doar în cazul femeilor trecute deja la menopauză. Cele care au practicat sportul timp de 10 până la 19 ore pe săptămână – în perioada cuprinsă de la prima sarcină şi până la menopauză – au fost cu o treime mai puţin susceptibile de a dezvolta cancerul la sân decât femeile care fuseseră sedentare în acest timp.

Totodată, femeile care au început să facă sport după menopauză, au prezentat de asemenea un risc mai mic. În cazul lor, media orelor de sport practicate pe săptămână – variind între 9 și 17 ore – a scăzut cu 30% riscul de a devolta cancerul de sân.

Referitor la exerciţiile fizice McCullough afirmă: „Nu este niciodată prea târziu pentru a începe. Dovezile noastre sugerează că dacă începi chiar și după menopauză, tot există șanse de a te ajuta."