Problema lui Newton rezolvată de un tânăr genial…nu există

423

La sfârşitul lunii mai, tânărul indian de 16 ani Shouryya Ray, născut în Germania, a devenit faimos după ce presa internaţională a anunţat că reuşise să rezolve o problemă de matematică veche de 350 de ani, emisă chiar de Sir Isaac Newton.

După ce tot acest timp, experţii din domeniu s-ar fi chinuit să găsească soluţia, băiatul a reuşit să determine cum se calculează în mod exact traiectoria unui proiectil aflat sub efectul gravitaţiei şi care întâmpină rezistenţa aerului.

Reuşita sa a fost dată peste cap de un profesor de matematică din Dresda care, într-o scrisoare către publicaţia Huffington Post, a anunţat că problema veche de 350 de ani nu a existat niciodată şi a fost un mit.

Cu toate că rezolvarea problemei rămâne în sine un fapt excepţional, premiul luat de băiat pentru reuşita sa nu are o bază reală.

„Nu a existat niciodată o problemă ‘ridicată de Newton'. De altfel, metodele lui Ray sunt remarcabile şi excepţionale pentru un elev de liceu, dar ‘standard' pentru matematicieni de profesie", a afirmat în scrisoare profesorul de matematică Jürgen Voigt.