FOTO: Desene din grădiniţele şi lagărele din Coreea de Nord

316

Trei jurnalişti de la Associated Press au realizat un reportaj despre educaţia copiilor coreeni. Încă de la cele mai fragede vârste sunt îndoctrinaţi să îi urască pe japonezi pentru că au colonizat Coreea între 1910 şi 1945, şi pe americani care au luptat împotriva Coreii de Nord în timpul războiului coreean din 1950-1953.

O zi din viaţa unui copil la grădiniţa Kaeson începe cu adunarea pentru fredonarea cântecelor patriotice. În spatele lor se află un mare afiş lipit pe peretele clasei, în care este prezentat un grup de coreeni care atacă un grup de soldaţi americani.

După masa cu orez, peşte şi tofu, copiii învaţă alte cântece şi poezii, se joacă, apoi iar mănâncă. Lecţiile predate includ întotdeauna istorisiri din viaţa lui Kim Jong Il, viaţa sub ocupaţia japoneză şi războiul din Coreea.Educatorii îi învaţă că doar din vina americanilor ţara lor este acum împărţită în două, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, motiv pentru care poporul lor a avut foarte mult de suferit. Sud-coreenii sunt priviţi ca nişte „sclavi ai Statelor Unite".

De Ziua Copilului, cei mici sărbătoresc prin scenete de război, îmbrăcaţi în uniforme militare, cu pistoale de jucărie, în care ei se răzbună pe americani pentru răul făcut.

Dacă copiii din grădiniţe desenează tancuri care calcă peste capetele soldaţilor americani, Reddit a publicat desene realizate de un dezertor închis într-unul din cele mai brutale lagăre din Coreea de Nord.

Desenele arată scene extrem de violente din viaţa de zi cu zi a deţinuţilor din lagăr. Sunt desene care ilustrează corpuri fără ochi „deoarece şobolanii mănâncă mai întâi ochii", bătăi crunte din partea gardienilor şi femei gravide legate de copaci pentru a fi executate, după ce li se scoate copilul din pântece cu cuţitul. Autenticitatea desenelor nu a fost confirmată.

Coreea de Nord este în mod special cunoscută pentru abuzurile legate de încălcarea drepturilor omului, capitol în care intră şi lagărele unde „sute de mii de oameni au fost trimişi" sub conducere lui Kim Jong Il, conform Amnesty International.