Organizaţia Release International, una dintre cele care monitorizează persecuţia creștinilor la nivel internaţional, avertizează că anul 2019 nu va fi nicidecum un an mai ușor pentru creștini, ba chiar este de așteptat o înrăutăţire a situaţiei în ţări precum Nigeria, China și India.
Persecutarea creștinilor este un trend în creștere deja de câţiva ani, iar sărbătoarea Crăciunului nu a trecut nemarcată de atacuri asupra creștinilor în Nigeria, Pakistan sau Egipt, doar ca să enumerăm câteva locuri. Conform unui raport al guvernului britanic, 250 de creștini sunt omorâţi în medie în fiecare lună, la nivel internaţional, iar numărul este în creștere.
Dar persecuţia poate lua multiple forme. Un raport Open Doors arată că lunar 104 creștini sunt răpiţi; 180 de femei creștine sunt fie hărţuite sexual sau violate, fie forţate să încheie căsătorii aranjate; 160 de creștini sunt deţinuţi fără proces și întemniţaţi; 66 de biserici sunt atacate. Per total, conform raportului Open Doors, 215 de milioane de creștini, adică 1 din 12 creștini, au parte de un nivel ridicat de persecuţie.
Coreea de Nord este de departe cea mai periculoasă ţară pentru a fi creștin, dar persecuţia este în creștere în multe ţări din Asia unde guvernele încearcă să reziste la putere făcând apel la naţionalismul de sorginte religioasă. Naţionalismul hindus din India și din Nepal, naţionalismul budist din Myanmar și din Sri Lanka și răspândirea opresiunii de sorginte islamică în Asia Centrală (Uzbekistan, Tadjikistan, Kazakhstan și Azerbaijan), dar și în Filipine, Bangladesh, Indonezia și Africa de Nord (Egipt, Nigeria, Somalia), sunt factorii principali pentru suferinţa creștinilor de astăzi.
Cele mai recente probleme care au atras oprobiul presei internţionale s-au petrecut în China, unde în prag de Crăciun guvernul a demarat acţiuni de închidere a mai multor biserici și de îndepărtare a simbolurilor religioase; în India, unde naţionalismul hindus în creștere a dus în ultimul an la violenţe, atacuri și chiar la linșaje publice; în Pakistan, unde creștina Asia Bibi este împiedicată să iasă din ţară, deși Curtea Supremă a ţării i-a dat câștig de cauză, după ce și-a petrecut ultimii ani în închisoare, fiind pe nedrept acuzată de blasfemie la adresa Profetului. Doar zvonurile că cineva ar fi vinovat de blasfemie pot cauza proteste masive și linșaje publice pe străzile din Pakistan.
În aceste condiţii, guvernul britanic spune că acţiunile internaţionale nu sunt nici pe măsura problemei și nici nu iau foarte în serios „dovezile clare că deseori creștinii sunt persecutaţi în mod disproporţionat”.