STUDIU: Femeile care iau pilule contraceptive preferă bărbaţii mai puţin masculini

1105

Un nou studiu arată că pastilele contraceptive influenţează opţiunea femeilor în ceea ce priveşte bărbaţii pe care îi găsesc atractivi, ele preferând în acest context trăsături mai puţin masculine, informează Fox News.

Un nou studiu arată că pilulele contraceptive influenţează percepţia femeilor asupra atractivităţii bărbaţilor. Mai exact, relatează Fox News, femeile care iau contraceptive preferă bărbaţii cu trăsături mai puţin masculine.

Studiul, publicat recent în jurnalul Psychoneuroendocrinology, a urmărit să compare gusturile femeilor cu vârste între 18 şi 24 de ani care foloseau contraceptive orale în raport cu cele care nu luau astfel de pastile.

În acest scop, s-a folosit un program computerizat de manipulare a imaginilor. Fotografii cu subiecţi bărbaţi și femei au fost modificate astfel încât să capete mai multe sau mai puţine trăsături masculine. Voluntarele au fost rugate să se folosească de program pentru a modela chipurile bărbaţilor astfel încât să devină suficient de atractive, mai întâi pentru pentru o relaţie de scurtă durată, apoi pentru una de lungă durată. Participantele la studiu au modelat și chipurile femeilor, astfel încât să fie cât mai atrăgătoare.

Experimentul a fost desfășurat atât atunci când voluntarele nu se aflau sub un tratament cu anticoncepţionale, cât şi trei luni mai târziu, după ce au început să ia contraceptive orale. Cercetătorii au putut afla în acest fel că femeile care iau anticoncepţionale orale sunt atrase de figuri cu trăsături ușpr feminine, în timp ce, înainte să ia pastilele, erau atrase de figuri cu trăsături mai masculine. Legătura dintre anticoncepţionale şi trăsăturile faciale a fost confirmată și printr-o formulă matematică.

Cu toate acestea, biologul Claus Wedekind de la Universitatea Lausanne din Elveţia găseşte limitări ale acestui studiu. El afirmă că cercetarea nu se supune unei condiţii riguroase, anume că participanţii şi cercetătorii nu trebuie să-i cunoască pe cei din grupul experimental. De exemplu, femeile ar putea cunoaşte efectele pastilelor asupra acestora, lucru care ar influenţa experimentul, a afirmat Wedekind.