Studiu: Oamenii prietenoși au creierul mai mare

491

„Spune-mi cu cine te însoţești ca să îţi spun cine ești” este un proverb care a căpătat de curând o nouă dimensiune - una știinţifică. Oamenii care petrec mult timp cu prietenii au creierul diferit de cei care sunt mai puţin sociabili. Mai exact, glanda amigdală din creierul persoanelor prietenoase este mai dezvoltată.

O echipă de cercetători de la Universitatea Northeastern din Boston (SUA) a scanat creierele a 58 de voluntari și a observat că glanda amigdală a voluntarilor care se întâlneau în mod regulat cu prietenii sau cu rudele lor este mai mare decât a celor care nu au obiceiul de a se vedea cu prietenii ori familia.

Glanda amigdală, localizată profund în lobul temporal al creierului, se află în centrul unei reţele formate în creier, care ajută indivizii să socializeze cu alţi oameni, explică Lisa Feldman Barrett, unul dintre autorii studiului, care a fost publicat de jurnalul știinţific Nature Neuroscience. Această reţea ajută oamenii să deosebească prietenii de simplele cunoștinţe, sau chiar de dușmani, a continuat Barrett.

Cercetătorii nu știu încă dacă volumul glandei amigdale este cel care dictează personalitatea sociabilă, sau dacă, invers, sociabilitatea duce la dezvoltarea acestei zone cerebrale. Studiul, spun autorii lui, nu face altceva decât să descopere câteva elemente de bază privind alcătuirea creierului. Beneficiile practice imediate ale cercetării sunt deocamdată reduse, însă oamenii de știinţă spun că aceasta poate constitui un punct de pornire bun, care ar putea ajuta pe viitor la menţinerea unei vieţi sociale active.

Arthur Toga, un expert în brain-mapping (cartarea structurilor creierului) de la Univeristatea California din Los Angeles, care nu a particiapat la studiu, a apreciat cercetarea ca fiind riguros alcătuită, iar rezultatele statistice grăitoare. Potrivit Associated Press, cercetătorul a remarcat că ideea stabilirii unei legături între structura creierului și comportamentul uman este „interesantă și importantă."

Oamenii de știinţă continuă să confirme impactul pozitiv pe care relaţiile sociale îl au asupra sănătăţii. Un alt studiu recent, citat de Reuters, arată că a nu avea relaţii sociale este echivalentul cu a fuma 15 ţigări pe zi.

Cercetarea realizată de o echipă a Brigham Young University a fost foarte amplă, verificându-se rezultatele a 148 de studii publicate anterior care au acoperit mai mult de 308.000 persoane. În cadrul recentei cercetări s-au urmărit relaţiile sociale și impactul lor asupra sănătăţii.

A nu avea interacţiune socială este echivalentul cu a fi alcoolic, și este mult mai dăunător decât a nu face exerciţii. În plus, este de două ori mai dăunător decât obezitatea. Relaţiile sociale au avut un impact mult mai puternic în evitarea unei morţi premature decât administrarea unui vaccin la adulţi împotriva pneumoniei, decât administrarea de medicamente împotriva tensiunii arteriale și mult mai puternic decât expunerea la aerul poluat. Practic, oamenii cu relaţii sociale puternice au avut un risc cu 50% mai mic de moarte prematură decât persoanele fără acest suport.