Studiu: Riscul de cancer la sân crește imediat după naștere

405

Cercetările anterioare susţineau că femeile care au născut se confruntă cu un risc mai scăzut de a face cancer de sân, comparativ cu femeile care nu au născut. Însă un grup de cercetători de la Centrul de Cercetare a Cancerului, de la Universitatea din Carolina de Nord, a constatat că pot trece mai mult de 20 de ani pentru ca femeile care au născut să beneficieze de protecţia împotriva cancerului.

Potrivit cercetătorilor, care au făcut o metaanaliză a 15 studii din întreaga lume, femeile care au născut recent au un risc de a se îmbolnăvi de cancer mamar mult mai mare decât cele care nu au devenit mame. Noul studiu a inclus date despre 889.944 de femei sub 55 de ani. Mamele de până la 55 de ani prezintă un risc cu 80% mai mare de a dezvolva acest tip de cancer în primii 5 ani de la naștere, după care riscul începe să scadă ușor, se arată în studiul publicat în revista medicală Annals of Internal Medicine.

Riscul de cancer la sân după naștere a fost și mai mare pentru femeile care au avut antecedente de cancer la sân în familie și pentru cele care au urmat în timpul sarcinii un tratament pe bază de dietilstilbestrol, o formă sintetică de estrogen. Riscul scade odată cu vârsta, dar și cu creșterea numărului de sarcini și a perioadei de alăptare.

„Aceasta este o dovadă care poate fi luată în considerare pentru a construi noi modele de prevenţie. Vrem ca femeile și medicii lor să nu presupună că a da naștere unui copil asigură protecţie împotriva cancerului la sân”, a declarat Hazel Nichols, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

Potrivit experţilor însă, numărul femeilor diagnosticate cu cancer la sân în primii 5 ani după naștere este foarte mic. Astfel, dacă femeile participante la studiu ar fi fost monitorizate pe o perioadă de 10 ani după naștere, începând cu vârsta de 40 de ani, doar 2,2% dintre acestea ar fi fost susceptibile de cancer la sân, comparativ cu 1,9% dintre cele care nu au avut copii. Aceste diferenţe, deși mici, sunt importante întrucât contravin cu ceea ce se știa până în prezent referitor la factorii de risc pentru apariţia cancerului mamar.

La nivel global, cancerul de sân provoacă cel mai mare număr de decese în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Anul acesta se estimează că 627.000 de femei au murit din cauza cancerului de sân la nivel mondial, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din totalul deceselor cauzate de cancer în rândul femeilor, potrivit OMS. În Statele Unite, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei, ceea ce înseamnă că aproximativ 12% dintre femei vor dezvolta cancer de sân la un moment dat în viaţa lor. În ţara noastră, din cele 9.000 de noi cazuri de cancer la sân ce apar anual, 3.000 de femei nu mai au nicio șansă de a fi salvate, pentru că boala este depistată prea târziu.