Studiu: Stimularea electrică ajută la sporirea autocontrolului

78

Cercetători de la University of Texas Health Science Center at Houston și University of California, San Diego au efectuat un experiment cu stimuli electrici pentru a spori autocontrolul. Studiul a fost publicat în luna noiembrie și descrie, printre altele, comportamentul participanţilor care au efectuat exerciţii de autocontrol, informează Forbes.

Participanţii la studiu au fost rugaţi să execute sarcini simple de autocontrol. În tot acest timp, creierul, mai exact cortexul prefrontal, era monitorizat cu ajutorul unor aparate. Astfel, oamenii de știinţă au putut localiza zonele creierului care aveau nevoie de ajutor în ceea ce privește autocontrolul mai eficient al fiecărui participant.

În pasul următor, conducătorii au aplicat electrozi pe suprafaţa creierului asociată zonelor cortexului prefrontal. Apoi, de fiecare dată când participanţii aveau nevoie de o sporire a controlului de sine, cercetătorii transmiteau o încărcătură electrică aproape imperceptibilă.

Electrozii au fost amplasaţi și pe alte zone ale creierului, dar rezultatul nu a fost același. Stimulii electrici nu au avut niciun efect în acest caz. „Credem că suntem primii care au arătat modul în care, stimulat, creierul poate dicta înfrânarea unei persoane", a declarant dr. Nitin Tandon, coordonatorul studiului.

Un alt lucru care face special acest studiu este faptul că nici cercetătorii, nici participanţii nu știau când sau unde erau administrate încărcăturile electrice. Astfel, s-au asigurat că particpanţii nu se vor controla intenţionat și că vor fi controlaţi extern doar de stimuli respectivi.

Rezultatele însă pot fi considerate îndoielnice, dat fiind numărul mic de participanţi, patru, și faptul că toţi erau bolnavi de epilepsie. În plus, aplicarea de electrozi pe creier este o procedură invazivă. Cu toate aceastea, studiul este un pas foarte important în procesul de a demonstra că circuitul de autocontrol al creierului poate fi amplificat. Ceea ce, la rândul său, este o veste bună pentru cei care suferă de Sindromul Tourette sau tulburări obsesiv-compulsive.