Ţara care a interzis băuturile energizante minorilor

715

De la 1 noiembrie, Lituania a interzis comercializarea băuturilor energizante minorilor, fiind prima ţară din lume care adoptă această măsură.

Potrivit noii legi adoptate de guvernul lituanian, cu 88 de voturi pentru, dintre cei 96 de parlamentari prezenţi la vot, comercianţii care le vând băuturi energizante minorilor vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 200 la 400 de litas (116 euro). Adulţii care vor achiziţiona băuturi energizante pentru minori riscă amenzi de la 50 la 200 de litas. Ministerul Sănătăţii lituanian a subliniat că această interdicţie este prima de acest fel în Uniunea Europeană, unde majoritatea ţărilor doar le recomandă minorilor să nu consume aceste băuturi, notează news.net.

Reţeaua de supermarketuri Maxima, cea mai mare din statele baltice, a anunţat că va plasa băuturile energizante în locuri mai puţin vizibile, iar prin monitorizare şi sisteme speciale va ajuta la implementarea legii. Pentru unii, aceste măsuri, precum şi legea adoptată de către guvern, sunt exagerate. Criticii spun că această lege este o soluţie pentru o problemă inexistentă de fapt, care va însemna doar o pierdere de timp şi de bani. „Această măsură va provoca haos şi costuri enorme”, declară deputatul liberal Eugenijus Gentvilas.

„Sper ca măsura luată de noi să fie un exemplu pentru alte ţări. Multe dintre ele încă ezită, poate influenţate de industria băuturilor energizante”, afirmă un oficial al ministerului, Almantas Kranauskas, adăugând că, din cauza cantităţilor mari de taurină și cafeină pe care le conţin, consumarea acestor băuturi energizante duce la hiperactivitate și adicţie. Unii oameni de știinţă au ajuns chiar la concluzia că deschid drumul către consumul de droguri.

De la apariţia acestor băuturi pe piaţă, numărul consumatorilor a crescut constant. Sute de branduri de băuturi energizante sunt consumate de cei care cred în sloganurile care promit „să te ţină în priză” sau „să-ţi dea aripi” într-o clipă. Dar puţini sunt conştienţi de ingredientele acestor băuturi şi de efectele lor asupra sănătăţii, dovadă fiind numărul celor care le consumă.

Principalele lor ingrediente sunt cofeina, zahărul, taurina şi glucuronolactona, printre altele. Potrivit specialiştilor, la numai o oră de la consumarea unei băuturi energizante, sistemul circulator nu mai funcţionează normal, ci ca în cazul unei persoane care suferă de boli cardiovasculare. „Glandele suprarenale produc mai mulţi hormoni ai stresului atunci când consumi cofeină. Apoi aceste glande obosesc şi devin leneşe prin supraprocesarea cofeinei. Acest lucru poate duce la creştere în greutate, încetinirea proceselor mintale, pierderi de memorie şi deteriorarea generală a celulelor şi a organelor”, explică nutriţionistul Gillian McKeith.

Specialiştii ne recomandă ca atunci când avem nevoie de o doză în plus de energie, în loc să recurgem la băuturi energizante, să consumăm, de exemplu, un pumn de nuci sau migdale şi alte alimente sănătoase care ne asigură nutrienţi de calitate, pentru o sănătate optimă.