Tehnologia „provoacă demenţa digitală” în rândul tinerilor

348

Folosirea excesivă a device-urilor tehnologice poate conduce la deteriorarea funcţiilor creierului, susţin cercetători coreeni, citaţi de Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă susţin că folosirea excesivă a dispozitivelor tehnologice poate produce o deteriorare a abilităţilor cognitive frecvent întâlnită la pacienţii care au suferit traumatisme craniene sau boli psihice. „Supra-utilizarea smartphone-urilor şi a consolelor de jocuri împiedică dezvoltarea echilibrată a creierului", a declarat dr. Byun Gi-won, de la Centrul pentru Echilibrul Creierului din Seul, pentru publicaţia JoongAng Daily.

Astfel, cei care folosesc în exces aceste dispozitive riscă să îşi dezvolte mai mult partea stângă a creierului, în timp ce partea dreaptă, asociată cu abilitatea de concentrare, rămâne neexploatată, a explicat expertul. O subdezvoltare a părţii drepte a creierului poate conduce la apariţia problemelor de memorie şi atenţie. În acest sens, oamenii de ştiinţă au observat că adolescenţii care folosesc frecvent device-urile tehnologice suferă de probleme de memorie, fiind dificil pentru aceştia să reţină detalii precum numărul lor de telefon.Mai mult, ar putea apărea şi probleme în dezvoltarea emoţională, la care copiii, al căror creier se află încă în creştere, sunt mult mai expuşi decât adulţii.

Între timp, aproximativ 18,4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani folosesc excesiv telefonul mobil, chiar şi peste şapte ore zilnic. Numărul acestora a crescut cu circa 7 procente faţă de anul trecut.