Tinerii care privesc la televizor ar putea fi mai expuși riscului dezvoltării bolilor cardiovasculare

18

Cu cât petrec mai mult timp în faţa televizorului, cu atât adulţii tineri sunt mai expuși riscului de sporire a rigidităţii arteriale, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, susţin cercetătorii olandezi, într-un raport publicat în British Journal of Sports Medicine.

La studiul efectuat de oamenii de știinţă de la Centrul Medical al Universităţii Maastricht și Universitatea Liberă din Amsterdam au participat 373 de voluntari. Aceștia au fost rugaţi să răspundă la întrebări legate de timpul petrecut în faţa televizorului, de programul lor de activitate fizică și alte obiceiuri pe care le adoptă. Participanţii au completat chestionarele atât la vârsta de 32 de ani, cât și la 36 de ani.

Rezultatele obţinute au arătat că persoanele care au petrecut în medie cu 20 de minute mai mult urmărind programele TV în fiecare zi, faţă de cei cu arterele mai elastice, aveau cele mai rigide artere carotide, notează Reuters. Acest obicei a afectat și arterele femurale.

Mai mult, cercetătoarea Isabel Ferreira, epidemiolog senior la Universitatea Maastricht și unul dintre autorii studiului, subliniază că efectele nocive ale traiului sedentar nu pot fi înlăturate prin practicarea de exerciţii fizice. Aceasta punctează că pierderea elasticităţii arterelor poate crește riscul dezvoltării bolilor de inimă mai târziu.

Joe Stager, profesor la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Bloomington contestă că studiul demonstrează că privitul la televizor este motivul pentru care arterele subiecţilor au devenit mai rigide. El a declarat pentru Reuters că în spatele rezultatelor s-ar putea ascunde alte cauze, precum predispoziţia tinerilor cu probleme arteriale de a petrece mai mult timp în faţa televizorului.