Povestea celui mai complex transplant de faţă din istorie

5998

Pentru Richard Norris (37 ani), transplantul de faţă primit săptămâna trecută înseamnă o șansă la normalitate. Pentru medicină însă, aceasta este cea mai complexă operaţie de transplant de faţă până la momentul actual. Operaţia e o dovadă în plus că viitorul medicinei stă în aplicarea rapidă a rezultatelor obţinute prin cercetare și crearea unor echipe multi-disciplinare de înalt profesionalism.

Richard Norris a purtat o mască timp de 15 ani, după ce un accident l-a desfigurat. În 1997, bărbatul a fost împuşcat în faţă și şi-a pierdut nasul, buzele şi cea mai mare parte a mobilităţii gurii. În mod surprinzător, Norris nu și-a pierdut și vederea, așa cum păţesc, de obicei, victimele unor astfel de accidente.

De la momentul accidentului, bărbatul a fost supus unor numeroase operaţii de reconstrucţie a feţei, însă niciuna nu a dat rezultate care să îl convingă să iasă din casă fără o mască. Tocmai de aceea, de la 22 de ani, când a fost împușcat, până la 37 de ani, Norris și-a petrecut viaţa retras, evitând să iasă în oraș și făcând cumpărături numai noaptea. Nu a avut niciun loc de muncă full-time.

Accidentul nu i-a distrus doar faţa, ci și viaţa, a explicat pentru The Guardian chirurgul care a coordonat operaţia, Eduardo Rodriguez. „Prietenii și colegii lui și-au văzut de viaţă și au început să se căsătorească, să aibă copii, o casă. El (Norris, n.r.) vrea acum să recupereze toate acestea,” a adăugat Rodriguez.

Operaţia

150 de medici, asistente și alţi membri ai personalului medical de la Universitatea din Maryland au fost implicaţi în operaţia de 36 de ore, în urma căreia Norris a primit noi maxilare, dinţi și chiar și o nouă limbă. Operaţia lui a fost parte dintr-un maraton chirurgical de 72 de ore, în care medicii au salvat și alte cinci vieţi cu ajutorul organelor donate de familia unui generos anonim.

Operaţia lui Norris a fost o premieră nu doar în ceea ce privește dimensiunile transplantului, ci și în ceea ce privește echipa care a desfășurat intervenţia. Aceasta a fost prima dată în istorie când un transplant complet de faţă a fost efectuat de o echipă de chirurgi plasticieni și specialiști în chirurgie reparatoare, cu experienţă în operaţii cranio-faciale și microchirurgie reconstructivă.

„Am folosit practici chirurgicale inovative și tehnologie computerizată pentru a transplanta cât mai precis zona mediană a feţei, maxilarul și mandibula, cu dinţi cu tot, și o porţiune de limbă,” a explicat Rodriguez.

„Transplantul a inclus tot ţesutul moale al feţei, de la scalp la gât, inclusiv mușchii responsabili de expresiile faciale, și nervii senzitivi și motori care să restaureze simţurile și funcţiile,” a mai adăugat chirurgul. „Scopul nostru a fost să refacem funcţionarea feţei, dar să avem și rezultate plăcute din punct de vedere estetic,” a mai punctat medicul specialist, citat de Science Daily.

Viaţa după transplant

La numai şase zile de la operaţie, Norris putea deja să se spele pe dinţi, să se bărbierească şi chiar să spună câteva cuvinte. Doctorii au anunţat că bărbatul a început să îşi simtă faţa, însă că va mai dura până când acesta îşi va recupera mobilitatea facială.

Norris este a 23-a persoană care a primit un transplant facial după ce, în 2005, medicii din Amiens (Franţa) au refăcut faţa unei femei care fusese atacată de un câine. Lupta lui însă nu s-a încheiat. Norris va trebuie să ia toată viaţa imunosuprimanţi, pentru ca organismul lui să nu respingă transplantul.

Șansa lui Norris a fost să fie selectat pentru această operaţie „miraculoasă” dintr-un grup de cinci potenţiali pacienţi. Procesul de selecţie a inclus și teste psihologice. Potrivit chirurgului Rodirguez, reacţia lui Norris atunci când s-a privit într-o oglindă a fost „unul dintre cele mai emoţionante momente pentru el, ca și pentru noi toţi. A pus jos oglinda, mi-a mulţumit și m-a îmbrăţișat, ceea ce a fost un dar minunat…” Operaţia îl ajută să „redevină un membru funcţional al societăţii”, a declarat Rodriguez.

Vizitează International Business Times pentru o impresionantă galerie foto a unor operaţii de transplant facial reușite.